Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kiderült: egyedül főz és egyedül, a tévé előtt eszik a magyar

default user icon
MME
A gyorséttermekben mintha mindig sokan lennének – de vajon tényleg annyira népszerűek nálunk? Milyen rendszerességgel főzünk otthon? És ha főzünk, számíthatunk a párunk segítségére a konyhában? A már magyarul is elérhető Food Network tévécsatorna az étkezési szokásaink néhány aspektusát vizsgálta kutatásában .

A kutatás során a Food Network többek közt azt mérte fel, hogy a magyarok milyen gyakran étkeznek házon kívül. A megkérdezettek negyede havonta vagy gyakrabban jár gyorsétterembe, 20%-uk viszont csak évente vagy ritkábban, 41% pedig soha. Azaz jóval kevesebben, mint például az amerikaiak, akik 80%-a havonta legalább egyszer megy gyorsétterembe, sőt ezek fele minimum hetente egyszer És csak 4%-uk az, aki még soha be nem tette a lábát „fast food” étterembe.

Klasszikus éttermekbe még kevésbé járnak a magyarok: a válaszadók nagy része soha (29%) vagy csak kevesebb, mint évente egyszer (26%) jut ehhez hozzá, és csak 17%, aki havonta vagy gyakrabban.

Legtöbbször tehát otthon készült ételt fogyasztunk – a vacsorák esetében, 94%-ban a házi koszt a nyerő. A megkérdezettek fele hetente többször is főz, egyharmaduk azonban csak havonta egyszer vagy még ritkábban.

A konyha még mindig a nő birodalma

Az eredmények alátámasztják a sztereotípiát, miszerint a konyha a nők terepe: a hölgyek 90%-a főz hetente vagy gyakrabban, bár a férfiaknál is van egy „kemény mag”, 28%-ukra igaz ugyanez. A kor előrehaladtával az otthoni főzőcskézés gyakoribbá válik. A fiatalok (18-29 éves) egyharmada főz hetente vagy gyakrabban – az 50 felettieknél kétszer ekkora az arány.

A kutatás arra is kitért, hogy egy hosszú nap után milyen ételre vágyunk igazán: a legtöbben a rántott vagy sült húst, majd a levest és a szendvicset említették. Gyümölcsre és édességre csak igen kevesen gondolnak a munka végeztével.

Anya főztje a legjobb

Talán mindannyian őrzünk olyan emléket kiskorunkból – igen, a férfiak is -, hogy anyukánkat figyeljük a konyhában, és kérdezgetjük, hogy mit tesz épp a lábasba. És megvoltak a kedvenc ételeink, amelyek ízét felnőve is tovább akartuk vinni. Ennek megfelelően a megkérdezettek elsősorban az anyukájuktól vagy nagymamájuktól tanult recepteket alkalmazzák (60%), majd a szakácskönyvek (30%) és a „saját ötlet” (30%) következnek forrásként. Az online recepttárak és tévécsatornák főzőműsorai csak ezek után szerepelnek (együtt 20%).

közösen főzünk, a tévé előtt eszünk

A megkérdezettek közel fele a családjával, a konyhaasztalt körbeülve vacsorázik, ugyanakkor 32% a nappaliban, a tévé előtt fogyasztja el az ételt esténként. Az idősebbek (50 felettiek) 26%-a egymagában étkezik.

A főzés akár közös, szórakoztató családi program is lehet, ami még jobban összekovácsolja a párokat vagy a generációkat, de ezt azért kevesen valósítják ezt meg a gyakorlatban. A párkapcsolatban élők kétharmada sosem főz együtt kedvesével. A közös főzés inkább a fiatalabb generációt jellemzi, és motivációjuk is eltér az idősekétől. A 18-29 évesek korosztály „együttfőzői” elsősorban azét teszik ezt, mert jó mulatságnak tartják, a pragmatikus idősek pedig főleg azért, mert „így gyorsabban elkészül az étel”.

(A felmérést a Food Network megbízásából a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet végezte 2015. július-augusztusában. A minta nagysága: 1001 fő A minta összetétele: 18-69 éves magyarországi lakosság A minta reprezentatív nemre, életkorra (három korcsoportban), a lakóhely régiójára és településtípusára.)

Ezek is érdekelhetnek

Friss