Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kevesebb vörös hús, több zöldség! - Ezzel az étrenddel menthetjük meg a Földet

default user icon
MME
A tudósok elkészítették a Planetary health étrendet, vagyis a „Föld egészsége” étrendet, melynek segítségével megvédhetnénk a bolygónkat a környezeti katasztrófáktól és biztosíthatnánk, hogy elegendő élelmiszer álljon a növekvő népesség rendelkezésére.

Az étrend betartásával több mint 11 millió korai halálozást előzhetnénk meg évente, csökkenthetnénk az üvegházhatást és segíthetnénk megőrizni földünk biológiai sokszínűségét - írja az Independent.

Min kéne változtatnunk?

A vörös húsok globális átlagfogyasztását a felére kéne csökkentenünk és a tejtermékek, valamint a cukor fogyasztását is drasztikusan csökkentenünk kéne, a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és magvak fogyasztását pedig meg kéne kétszereznünk.

„Olyan jelentős mértékben kéne átalakítanunk a globális élelmiszerrendszert, amilyenre korábban még nem volt példa” - mondja Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora. A világ népessége ugyanis 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt, az egészséges, fenntartható étrend kialakításához pedig muszáj lenne átalakítanunk az étkezési szokásainkat.

A kutatók azonban úgy látják, nagyon kevés az esély arra, hogy az egész világ alkalmazkodni tud az ideális étrendhez, melynek legfőbb oka az élelmiszerekhez való egyenlőtlen hozzáférés.

9 SZABÁLY A KÖRNYEZETTUDATOS KONYHÁHOZ>>> 

5 KÖRNYEZETBARÁT, FILLÉRES TRÜKK, AMITŐL RAGYOG A KONYHA!>>> 

BETILTJÁK A MŰANYAG ZACSKÓK HASZNÁLATÁT MAGYARORSZÁGON>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss