Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kevesebb bennük a vitamin? Tévhitek a gyorsfagyasztott zöldségekről

1
Ha meg akarunk felelni családunk elvárásainak, és egy kicsit is tudatosan, egészségesen akarjuk elkészíteni a család napi-heti betevőjét, egy mesterszakács és egy táplálkozás tudományi szakértő tudásával kell felvérteznünk magunkat.

A helyzetünket kicsit sem könnyítik meg a táplálkozás és az egyes ételcsoportok körül újra és újra megjelenő viták, pro és kontra érvek, tévhitek. Az egyik ilyen folyamatosan napirenden lévő téma a gyorsfagyasztott kontra nyers zöldség, gyümölcs kérdésköre.

Tévhitek

Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nem csak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, és percek alatt elkészíthetőek. Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének.

Gyorsaság

A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket a betakarítást követően órákon belül feldolgozzál. Mivel a fagyasztási folyamat során csak csekély mértékű tápanyagveszteséget szenvednek el, megőrzik magas vitamin- és ásványi anyag tartalmukat, ezzel fokozva az egészségünket. Ellentétben, a friss zöldségek, gyümölcsök sokszor csak napok, hetek alatt jutnak el az étkező asztalunkra, és a szállítás, raktározás ideje alatt szép lassan elveszítik vitamin és ásványi anyag tartalmukat. Például a friss, puhahúsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.

Technológia

A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc - alatt kell lefagyasztani mínusz 18-22°C-ra. Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90%) apró jégkristályok formájában fagy meg, így a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal.

Az apró jégkristályoknak köszönhetjük azt is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy ezen a hőmérsékleten gyakorlatilag megáll az ételek romlását okozó mikroorganizmusok tevékenysége.

Meddig lehet őket felhasználni?

A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetőek belőlük a finomabbnál finomabb ételek. A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. A gyorsfagyasztott élelmiszereket minőségromlás nélkül 3-12 hónapig tárolhatjuk biztonságosan a háztartási fagyasztóban.

Adalékanyag és vegyszermentes

A gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal. Garantáltan frissebb, mint a raktárakban télen tárolt "friss" áruk. Fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.

Még több infó >>>

4 olajos mag, amitől egészséges és szép leszel >>>

7 tény, amit jó tudni az egészséges gyümölcsökről >>>

Páratlan párosok! Ételek, melyek egymás jótékony hatását fokozzák >>>

5 finom és gyógyító étel, ami csodákra képes! >>>

Mi zajlik a testedben óráról órára? Figyelj a bioritmusodra! >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

thomin
Maximálisan egyetértek a cikk azon állításával, hogy a fagyasztott ételek nem kevesebb, hanem inkább több vitamint tartalmaznak, mint egyéb tartósítás esetén. Pl. a befőzés igen kedvelt és persze hasznos is, de a vitaminmegőrzésben egyáltalán nem jó, hiszen a legtöbb, különösen a C vitamin 60-70 C fok fölött elbomlik. Nem így a fagyasztás esetén. Ugyanakkor a fagyasztásnál is merülnek fel kérdések, amit érdemes megfontolnuk. Fagyasztáskor a gyümölcsöket természetesen a fagyasztóban tartjuk és amennyiben nem jól csomagoljuk, akkor bizony ki lesz téve a jegesedének. Ezt mindenki tapasztalatból ismeri, a gyakori nyitogatás miatt a levegő páratartalma lecsapódik az ételek felületén. De átveheti más ételek ízanyagát is stb. A jegesedés egyrészt minőségi problémákat okoz a gyümölcs állagában, továbbá a vízben oldódó vitaminoknak nyílván nem tesz jót. Mi otthon a fagyasztott dolgokat is vákuumcsomagolva tartjuk. Amit nem fóliában, azt befőttesüvegben vákuumozzuk AirZ szeleppel. A cég honlapján további információkat olvashatunk a jegesedés mentes tárolásról és az élelmiszer tartós tárolásáról. Üdv. Thomin

Magazin