Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ketten, kis pénzből, könnyedén

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik nem komplett családokra főznek, hanem önmaguknak, párjuknak, épp csak ismerkednek a konyhai folyamatokkal, még járatlanok, de lelkesek.

A frissen konyhához jutott fiatal párok esetében több dolgot is figyelembe kell venni. Először is be kell rendezni a konyhát, mégpedig úgy, hogy az alapvető ételeket könnyedén el lehessen készíteni, s meg kell tanulni, hogy két fő számára milyen adagokat vásároljunk és főzzünk. Abban az esetben, ha mindkét fél érez magában késztetést arra, hogy nap mint nap magával vigye az otthon készített ebédet, akkor persze ideális a szülőktől látott mennyiségekkel dolgozni, de ha jó és megfizethető menza vagy üzleti ebédet kínáló étterem is akad a környéken, akkor érdemes megtanulni, hogy két fő számára mennyi rizsre, lisztre, tésztára vagy épp húsra van szükség.

A közös élet, a saját konyha elsődleges eszközei a konyhagépek. A kétfős háztartás kiszolgálására egy jó sütő, egy tisztességes kapacitásokkal bíró hűtő és egy 3-4 „lángból” álló főzőlap pont elegendő, a mosogatógép ennyi ember esetében még opcionális. A kisebb konyhai gépek közül javasolt beszerezni egy aprításra, botmixelésre és habverésre alkalmas gépet, amely segít apróra metélni a hagymát, felveri a süteményhez a tojásfehérjét, illetve simává varázsolja a krémleveseinket. A mikrohullámú sütő is jó szolgálatot tehet egy friss párnál, ahol a szülőktől kapott madárlátta finomságokat ezzel az eszközzel könnyedén felmelegíthetik.

A kétfős konyha még nem igényel külön kamrát, egy nagyobb tárolószekrényben, a hűtőben és néhány – a konyhapultra állítható - fonott kosárban pont elfér az, amiből könnyen finomakat készíthetünk.

Alapállapotban egy kezdő konyha szekrényeiben kell lennie 1 kg finomlisztnek, 1 kg réteslisztnek, 1 kg rizsnek, egy zacskónyi búzadarának, 1 kg cukornak (vagy az általunk kedvelt édesítőszerből egy hosszabb időszakra elegendő mennyiségnek). Ezen kívül a gyors vacsorákhoz köretnek, salátákba keverve vagy édesre hangolva desszertnek ideális kuszkuszból is jó, ha van egy csomagnyi otthon. A liszteket és a rizst, valamint a különféle darákat jól záródó üvegekben célszerű tárolni, hogy ha véletlenül megmolyosodna valamelyik, ne fertőzze tovább a többi alapanyagot.

Jó, ha a szekrényben akad pár fajta száraztészta is. Ezek között lehet egy levesbetétnek ideális cérnametélt vagy eperlevél, a látványos és gyors vacsorák elengedhetetlen kelléke, egy zacskónyi spagetti, valamilyen apróbb, köretnek, tésztasalátának is ideális olasz száraztészta (pl. farfalle), s a magyaros raguk mellé kitűnően alkalmazható tarhonya.

A gazdagon felszerelt hűtőben legyen egy doboznyi friss tojás, vaj, esetleg valamilyen zsiradék (liba- vagy kacsazsír, zsírszalonna), tej, tejföl, tejszín, amelyek a napi szükségletek mellett a hirtelen főzhetnékhez is jó alapot szolgáltatnak. Zsiradékból ezen kívül célszerű tartani egy üvegnyi hidegen sajtolt olívaolajat (a salátákhoz és bizonyos ételekhez), valamint napraforgóolajat a mindennapi főzéshez, sütéshez.

A napi rutinhoz jól jöhet egy kevés felvágott, sajt, de a hűtőbe kerülnek a hűtést igénylő felbontott lekvárok is. A lekvárokból - édesszájúság és a szülői házban született üvegek számának függvényében - 2-3 üveg már elegendő, ha hirtelen palacsintára vágyunk vagy meg szeretnénk tölteni egy kevert piskótát, esetleg csak a friss kalácsra tennénk egy keveset.

A mélyhűtőben érdemes pár zacskónyi zöldséget (zöldborsó, sárga hüvelyű bab) tartani, amelyekből könnyedén lehet leves, köret vagy főzelék, de párolva salátává is varázsolhatjuk őket. Húsfélékből is lehet néhány a mélyhűtőben (csirkemell, comb, darab sertéskaraj), a hirtelen vendégvárásra egy-két doboz fagylalt, esetleg leveles tészta is bekerülhet a többi alapanyag mellé.

Zöldségből minimum vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, krumpli legyen a háztartásban. Ezekből nem érdemes nagyobb mennyiséget tárolni, főleg ha esetleges a főzés, és nem készítünk nagy mennyiségeket. Ha tudjuk hol tárolni, akkor persze betárazhatunk nagyobb mennyiséget is, de egyébként egy-két kilónyi krumpli, 4-5 nagyobb vöröshagyma, 2 fej fokhagyma bőven fedezi a szükségleteinket.

Ezen kívül szezonális zöldségekből és gyümölcsökből célszerű annyit tartani, amennyi 2-3 napra elegendő számunkra, így mindig friss gyümölcsöt ehetünk. Almából lehet többet tartani, hiszen az alma süteményekhez, kompóthoz, leveshez is ideális, emellett néhány citrom is jól jön, nem csak az ételekhez, hanem a folttisztításhoz is.

Fűszerek terén a fiatal pár kedvencei mellett az alapot nagyjából ezek a fűszerek képezik: pirospaprika (édesnemes), feketebors, majoránna, kömény, tárkony, rozmaring, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom, fahéj, szegfűszeg, vanília. Emellett lehet még a konyhában egy kevés curry, oregánó, citromfű, menta, római kömény, chili. A fűszereken kívül egy kezdő konyhában jóféle sóra is szükség van is. A különféle kősók mellett asztali sónak és főzéshez érdemes beszerezni egy csomag tengeri sót. Az olcsóbb kősóból is jó, ha van egy kilónyi otthon, a sóágyon sült csirkéhez tökéletes.

S hogy miben főzzünk? Célszerű beruházni egy nagyobb és egy kisebb fazékba és lábasba, kellhet még egy nagyobb serpenyő, egy palacsintasütő, s ha nagyon szeretjük a tükörtojást, akkor egy ahhoz illő serpenyő is. Ezen kívül egy nagyobb tepsi pont elegendő a rakott ételeink és a süteményeink elkészítéséhez.

Ha mindez megvan, indulhat is a főzés. A legegyszerűbb fogások közé tartoznak a krémlevesek, amelyek alapját szinte bármi képezheti, sűríteni sem szükséges őket, hiszen a megfőtt, fűszerezett zöldségeket csak a botmixer gondjaira kell bízni, s máris kész a leves. Ha feltétlen lágyítani szeretnénk, akkor kevés tejszínnel ezt is megtehetjük.

A főfogások közül érdemes először az egyben sült ételekkel megbarátkozni, a túrós csusza alapján sokféle egyben sült tésztaételt készíthetünk, bátrabbaknak ott a lasagne, amibe nem feltétlen kell húsos ragu és besamel, pirított zöldségekkel és sajtkrémmel készítve is kitűnő fogás. A tészta nem csak sütve jó, az olaszos hangvételű, különféle fűszerezéssel bíró tejszínes vagy paradicsomos raguknak tökéletes társa, hideg tésztasalátákhoz is jó, amibe aztán tényleg bármi kerülhet a zöldségtől, a különféle húskészítményeken át a keményre főtt tojásig.

Desszertek közül a legegyszerűbb és el nem rontható az egyensúly sütemény, amelyet muffinformába, kuglófformába is álmodhatunk, de akkor sincs baj, ha a sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsinkben sül.

Kukoricaleves

Hozzávalók:
25 dkg kukorica
1 nagyobb fej vöröshagyma
½ evőkanál olívaolaj
½ evőkanál vaj
1 l víz
1 dl tejszín

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A hagymát apróra vágom. Az olajat és a vajat egy lábasban felmelegítem, majd a hagymát lassan megdinsztelem. Az üveges hagymára rádobom a kukoricát, és vízzel felöntöm. 15-20 percet főzöm, majd hozzáadom a tejszínt, és botmixerrel a lehetőségekhez képest jól elkrémesítem. A kész krémet sózom és alaposan megborsozom, rögvest tálalom. Sajtos pirítós kínálok mellé.

Körtés-bryndzás fusilli

Hozzávalók:
25 dkg fusilli tészta
8 dkg bryndza (juhtúró)
2 dl tejszín
3 db körte
1 kávéskanál kakukkfű
5 dkg szalonna
frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A körtét meghámozom, félbevágom, magházát kiszedem, majd felkockázom. A szalonnát apróra kockázom, a serpenyőbe teszem, lepirítom, majd rádobom a körtekockákat. Hagyom egy kicsit puhulni, ezután tejszínnel felöntöm, bodzával gazdagítom, fűszerezem, és egy picit hagyom összeérni az ízeket. Ha kell, sózom, bár a bryndza kellő sósságot biztosít a ragunak. Főtt tésztával kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss