Az élesztőt 3,5 dl langyos vízbe morzsoljuk és elkeverjük. A liszteket elvegyítjük a kovásszal, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a feloldott élesztőt. Simára dagasztjuk, és letakarva, meleg helyen pihentetjük kb. 15 percig.
A tésztát két adagra osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a tengeri sót, a felaprított szárított paradicsomot és az oregánót, a másik adagot a barna cukorral, a felaprított tőzegáfonyával és a feldarabolt mandulával ízesítjük. A pikáns és a sós tésztából 6-6 zsemlét formázunk, majd tapadásmentes sütőlapra vagy tepsibe ültetjük, és további kb. 50 percig kelesztjük.
A megkelt zsemléket vízbe mártott ecsettel óvatosan megnedvesítjük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 perc múlva megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd további 10-15 perc alatt készre sütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.