Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kétféle rozsos zsemle

90 perc
mester
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • 1/2 kocka élesztő (21 g)
  • 20 dkg búzaliszt
  • 40 dkg rozsliszt
  • 7,5 dkg natúr kovász (reformboltból)
  • 1 ek puha vaj
  • 2 tk só
  • 1/2 tk cukor
  • A pikáns változathoz:
  • 1 tk durva szemű tengeri só
  • 1 ek szárított paradicsom
  • 1 ek oregánó
  • Az édes változathoz:
  • 1 tk barna cukor
  • 3 ek aszalt tőzegáfonya
  • 1 ek mandula
  • A kenéshez:
  • 1 ek tej
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés

  1. Az élesztőt 3,5 dl langyos vízbe morzsoljuk és elkeverjük. A liszteket elvegyítjük a kovásszal, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, a cukrot és a feloldott élesztőt. Simára dagasztjuk, és letakarva, meleg helyen pihentetjük kb. 15 percig.
  2. A tésztát két adagra osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a tengeri sót, a felaprított szárított paradicsomot és az oregánót, a másik adagot a barna cukorral, a felaprított tőzegáfonyával és a feldarabolt mandulával ízesítjük. A pikáns és a sós tésztából 6-6 zsemlét formázunk, majd tapadásmentes sütőlapra vagy tepsibe ültetjük, és további kb. 50 percig kelesztjük.
  3. A megkelt zsemléket vízbe mártott ecsettel óvatosan megnedvesítjük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20 perc múlva megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd további 10-15 perc alatt készre sütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Recept és fotó: Le Creuset / Blies PR - MME
Folyékony vagy szárított natúr kovászt bio- és reformboltokban vásárolhatsz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss