Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kétféle csokoládéval töltött kókuszpite

A hétvégéhez hozzátartoznak a desszertek. Mindegy, hogy milyen évszak van, egy kis kényeztető finomság mindig jólesik. A jóféle csokoládénak pedig ki tudna ellenállni? Hát még egy hideg pitében, nyáron? Most igazi, nagyon-nagyon csokoládés desszert készült a konyhában.

Ha csokoládékrémről van szó, igen sokfélét lehet készíteni – más ideális tortatöltelékként, más összetételű lesz tökéletes süteménylapok közé halmozva, és megint másból lesz pompás pohárkrém vagy épp rétegezett krém. Ezen a héten azonban valami olyan nagyon csokoládésat szerettem volna készíteni, amelyben egyszerre domináns a jófajta csokoládé mélysége, ugyanakkor az egész desszert frissítő is. Így aztán került a sütemény mellé eperöntet is, hogy a tömény csokoládé-élmény frissítő ízekkel legyen teljes. Nemrég érkeztek a konyhába csinos kis mérőkanalak – olyan típusúak, amelyekkel lehet bögrényi mennyiségeket mérni, így persze a játék kedvéért ki kellett próbálni!

Jóllehet ezek nem tartoznak a konyhák alap felszerelési tárgyai közé, aki szeret sütni, mindenképp érdemes kisebb vagy nagyobb kollekcióra szert tennie, nagyon megkönnyíti az előkészülteteket.

Ez a pite nem hagyományos omlós tésztából készül, hanem szinte tisztán kókuszreszelékből. Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a kókuszos finomságok évszaktól függetlenül mindig időszerűek. Könnyű, szinte fehér pitetésztává alakulva pedig kifejezetten szép kontrasztot alkot a mély csokoládés töltelékkel.

Az elkészítése egyszerű, azonban a hűtőszekrényben lesz tökéletes, és csakis hidegen érdemes szeletelni, amikor a töltelék már kellően megszilárdult. Nem lehet egyszerre sokat majszolni belőle, intenzív, de igen finom desszert. Csokoládérajongóknak kihagyhatatlan!

Kétféle csokoládés kókuszpite

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:
A pitealaphoz:
20 dkg kókuszreszelék
2 db nagyméretű tojásfehérje
½ bögre porcukor (125 ml)
½ bögre vagy egy csapott evőkanálnyi süteményliszt (60 ml)
1 csipet só
1 dkg vaj
A sötét csokoládétöltelékhez:
20 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)
2 dl habtejszín
2 db nagyméretű tojás sárgája
2 evőkanál whisky
½ mokkáskanál őrölt kardamom
½ mokkáskanál őrölt fahéj
A fehércsokoládéhoz:
10 dkg fehércsokoládé
1 dl tejszín
Az eperöntethez:
25 dkg friss eper
1 púpozott evőkanál porcukor

Elkészítés: A tésztához először a tojásokat szétválasztottam. A sárgáját félretettem a krémhez, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá vertem, miközben hozzáadagoltam a cukrot és az átszitált lisztet, majd beleforgattam a kókuszreszeléket is. Egészen morzsás állagúnak kell lennie.
A sütőt 175 fokra elmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt illesztettem, az oldalát pedig kikentem a vajjal. A tésztát beleszórtam, majd egyenletesen belenyomkodtam.
Nagyjából 25 perc alatt megsütöttem, majd a formában hagytam hűlni, végül rácsra helyeztem.
Közben elkészítettem a tölteléket. Egy nagy lábosban vizet forraltam, egy méretes hőálló tálat ráillesztettem, és a tojást a 2 dl tejszínnel addig vertem habverővel a gőz felett, amíg kissé besűrűsödött, könnyű, habos, halvány krémmé alakult. Ekkor hozzáadtam a felaprított étcsokoládét, a kardamomot, a fahéjat és a whiskyt. Ekkor már csak kanállal kevergettem, míg a csokoládé felolvadt. Levettem a tűzről, hűlni hagytam.
A fehércsokoládét kisebb edénybe daraboltam, hozzáadtam 1 dl tejszínt, és gőz felett felolvasztottam. Ezt is hűlni hagytam.

A már szobahőmérsékletű kókuszos pitébe először 2 evőkanál sötét csokoládét mertem, majd erre jött 1 evőkanál fehér, aztán nagyobb mennyiségű sötét, kisebb kanálnyi fehér, amíg mindkettő el nem fogyott.

Így szép erezet alakult ki a végére. A felülre került fehércsokoládét villával kissé megmintáztam, de nem vittem túlzásba a dekorálást. Majd az egészet 3-4 órára betettem a hűtőszekrénybe.

Tálalás előtt az epret a cukorral összeturmixoltam – néhány szép szemet megmentve.
Vékony szeletekben, eperöntettel tálaltam.

A töltelékhez nem szükséges cukor, a kétféle csokoládé aromái a fűszerekkel tökéletesek lesznek. A mély ízeket a friss eper üdesége hozza egyensúlyba.

Ezek is érdekelhetnek

Friss