Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kétes áruk, botrányos élelmiszerek

Időről időre felröppen egy-egy hír, mostanság videókkal tarkítva, hogy ez meg az az élelmiszer veszélyes, undorító, tartózkodjunk tőle, állatkínzás, horror, rémisztő és borzalom…

A világ nagyon sokféle és nagyon összetett. Láttunk már furcsákat, és pontosan tudjuk, hogy vannak olyan furcsaságok, amiket nemcsak hogy nem láttunk, de elképzelni sem tudunk. De nem akarunk, és nem tudunk állást foglalni, ha nincsenek pontos ismereteink.

Nem is olyan régen a libamáj verte ki a biztosítékot. Mert ugyan sokan szeretik ezt a drága ínyencséget, mégis legalább ugyanennyien megbotránkoznak azon, hogyan lesz ekkora és ilyen krémes, lágy a libamáj. Tiltakoznak a libák tömése ellen.

Vagy itt van a cápaharcsa, ismertebb nevén a pangasius tartása. Állítólag embertelen körülmények között tenyésztik, pocsolya- és moslékíze van.

Állítólagosan nagy átverés a bio is, mint olyan, nagyon drága, de semmi garancia nincs arra, hogy tényleg vegyszermentes az, amit bioként vásárolunk.

És akkor itt most álljunk meg egy szóra, hogy klasszikusokat idézzünk.  MI NEM TÉNYFELTÁRÓ RIPORTOKAT KÖZLÜNK, HANEM ÉTELEKET ÉS ALAPANYAGOKAT MUTATUNK BE.

Nyilván van különbség a tenyésztett és a szabadvízi lazac között, ízben, zsírosságban, odafigyelésben, ráfordításban – és persze árban is. Ugyanígy van különbség a tucatcsirke és a tanyasi között is, de a zöldségeknél sem mindegy, hogy a kiskertben neveljük, őstermelőtől vesszük vagy nagybani. Aki főzés közben beleharap a sárgarépába, pontosan tudja, miről van itt most szó. Legyünk tudatosak a választásban és a fogyasztásban, tájékozódjunk, mérlegeljünk. Mi is erre törekszünk! :)

A Mindmegettén az alapanyagokat úgy mutatjuk be, ahogy a természetben előfordulnak, ahogy legjobb oldalukat, tulajdonságaikat mutatják. Egy csirkemellnél sem térünk ki arra, hogy a szegény pára ne 3 hét alatt érje el vágósúlyát, ne legyen gyógyszerezve, ne gyorsítsák a fejlődését 12 óránkénti sötétítéssel-világítással, ne 15 000 csirke legyen egy térben, és hogy jó lenne, ha egyszer életükben a napot is látnák… Mindenki tudja, hogy a tanyasi csirke finomabb, és mostanság már soha, de legalább is nagyon ritkán merül fel egy-egy receptnél, hogy „de tényleg tanyasi legyen”.

Mi a legjobb forgatókönyvet feltételezzük: a lehető legjobb feltételek között nevelkednek, gyarapodnak, tenyésztődnek, termesztődnek az alapanyagok. A receptre, az elkészítésre koncentrálunk. Az előzmény érdekes, fontos, alapvető. De ennek vizsgálata és az állásfoglalás legyen más asztala.

Ezek is érdekelhetnek