Pazarlás volna kidobni bármelyiket, inkább varázsolj belőlük valami finomságot – akár maradék – kifőtt tésztához és hideg sülthöz, gyors mártogatóshoz és dresszinghez vagy éppen sütihez!
ezt készítsd maradék Ketchupból
Serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál vajat, és szórj bele 1,5-1,5 teáskanál gyömbér-, illetve curryport. Adj hozzá kifőzött pennét, majd forgasd össze a maradék ketchupoddal és reszelt sajttal. Óvatosan kevergesd, amíg a sajt megolvad, végül ízesítsd sóval, borssal. Máris kész a gyors, meleg vacsora! Friss fűszernövénnyel díszítheted.
EZT KÉSZÍTSD MARADÉK Majonézből
Vegyíts el 25 dkg átszitált lisztet 12,5 dkg cukorral, 1,5 teáskanál sütőporral, 6,5 dkg kakaóporral és 5 evőkanál maradék natúr majonézzel. Dolgozz a masszába 1 csésze hideg presszókávét, töltsd egy kapcsos tortaformába, és süsd készre a 175 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt. Porcukorral megszórva kitűnő délutáni vagy vendégváró sütemény.
keverd össze a Ketchupot és majonézt
Tegyél 2 evőkanál ketchupot egy félig kiürült, kis majonézesüvegbe. Adj hozzá 1 evőkanál frissen facsart vagy dobozos narancslét és egy löket brandyt. Szorosan csavard a tetőt az üvegre, majd alaposan rázd össze a tartalmát. Ezzel készen is van a házi koktélszósz, ami feldobja a salátalevélen tálalt hideg (maradék) csirkemellet.
EZT KÉSZÍTSD MARADÉK Curryszószból
Keverj össze 50 dkg krémtúrót (vagy 50 dkg félzsíros túrót és 8 evőkanál tejet) 2 evőkanál üveges curryszósszal, majd ízesítsd sóval, borssal. Mártogass az így készített dipbe szárzellert, hasábokra darabolt sárgarépát és uborkát, csíkokra vágott kaliforniai paprikát vagy más zöldséget. Egészséges rágcsálnivaló lesz napközben vagy este a tévé előtt.
EZT KÉSZÍTSD MARADÉK Mustárból
Az üveg alján maradt 1-2 evőkanál mustárhoz adj 4 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál fehérborecetet és 1 evőkanál paradicsompürét. Ízesítsd sóval, borssal és 1 csipet cukorral, alaposan rázd össze a lezárt üvegben, majd egy tálkában keverd össze 2 dl tejföllel. Pompás dresszing galambbegy-, fejes vagy másfajta leveles salátához.
Borítókép: Shutterstock