Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Két különleges narancsos desszert - Zsolttól

Ezen a héten két narancsos finomságot kínálunk, túróhabot a könnyed, hideg desszert kedvelőinek, és mandulás kalácsot az édesebb, trükkös sütemények rajongóinak. Mindkettőt narancsos raguval bolondítjuk meg.
Túróhab narancsmártással

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 lap zselatin
10 dkg hideg, sovány túró
21 dkg cukor
½ lime
12 dkg hideg tejszínhab
1,5 dl vörösbor
1 rúd vanília
étkezési keményítő
60 dkg narancs (kb. 8 db), még jobb a vérnarancs
1 ág menta

Elkészítés:
1. A zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk.
2. A túrót 3 dkg cukorral összekeverünk.
3. A lime-ot meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, és a héját lereszeljük. A lime levének felét egy kis edénybe nyomjuk, és a jól kinyomkodott zselatinlapokat feloldjuk benne. Ezután a cukros túróhoz keverjük.
4. A hideg tejszínhabot óvatosan a túróhoz keverjük. A masszát ezután kis formákba töltjük, amik kb. 5 cm szélesek és 6 cm magasak. Legalább 2-3 órára hűtőbe rakjuk.
5. 18 dkg cukrot közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, 1,5 dl vörösborral és 1 narancs levével felengedjük. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, és hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg a cukor felolvad. Ezután 1/3-ra befőzzük. Ha még szükséges, kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel tovább sűríthetjük.
6. A narancsokat kifilézzük, a magokat kiszedjük, és a besűrített szószba óvatosan belekeverjük. Az elkészült szószt kihűtjük, és szintén legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
7. Tálaláskor a narancsmártást tányérba merjük. A túróhab formákat éles késsel belülről óvatosan körbevágjuk, és a túróhabot a mártás közepére borítjuk. Mentával díszíthetjük.


A mártás készítésénél csak arra figyeljünk, hogy a narancsfiléket csak akkor tegyük a mártásba, ha már elkészült, azzal együtt már ne főzzük, így jobban megőrzi vitamintartalmát, és szépen látszanak az egész narancsfilék.

A túróhabhoz érdemes mindig szezonális gyümölcsöket használni, így jobb áron juthatunk a kiszemelt gyümölcsünkhöz, és változatosabbá tehetjük étkezéseinket egész évre kivetítve. Készíthetjük most mandarinból, ananászból, banánból vagy akár aszalt gyümölcsből is, ami szintén jól passzol a túróhab mellé. Ebben az esetben érdemes az aszalt gyümölcsöket leforrázni, és egy napra hűtőbe rakni, a forrázáshoz használhatunk teákat is, különböző ízzel és illattal. Például sárgabarackhoz zöldteát, szilvához feketeteát… Felválthatjuk a cukrot mézzel, és fűszerezhetjük fahéjjal, kardamommal, thai citromfűvel, csillagánizzsal, szegfűszeggel. Legalább egy ujjnyira lepje el a páclé, majd a maradék léből, amit a gyümölcs már nem tud magába szívni, abból készítsük el a mártást.

Ez egy igazán gyorsan és kreatívan elkészíthető desszert, amit nem csak tehéntúróból, de birka-, sőt kecsketúróból is elkészíthetünk. Én simán párosítanám még sült húsokhoz is, mondjuk egy szufléval kiegészítve, ami maga a köret lenne. Húsként pedig liba-, kacsa-, fürj- vagy fácánmell rózsaszínűre sütve, mézes vodkával érlelve (méz, vodka, pici szójaszósz, gyömbér).

 


Kalács mindenszentek napjára

Németország északi részén a mandulás kalács és a morzsolt kalács, mint halotti kalács ismert. Mindenszentek napjára pont ideális sütemény. Hasonló módon készül, mint a miénk, de a kivajazott formát cukorral és mandulával megszórják, beleöntik a tésztát, és amikor megsül, kiborítják.

Egyszerűsége miatt bombajó desszert, sokféleként variálható. Forró csoki, kakaó vagy tejeskávé mellé isteni. Édesebb szájúaknak még tejszínhabot is ajánlok mellé.

A fotózás alkalmával készített mandulás kalács mindenki várakozásait felülmúlta. Mindmegettük. Pont.


Mandulás kalács narancsraguval

Hozzávalók 4 személyre (12 szelet):
12,5 dkg vaj
25,5 dkg cukor
2 db narancs és 1,5 citrom reszelt héja
3 evőkanál narancslé
2 db tojás
12,5 dkg liszt
7 g sütőpor
10 dkg szeletelt mandula
5 db narancs
2 db kardamom mag
5 db szegfűszeg
3 db csillagánizs
2,5 dl száraz fehérbor
2,25 dl narancslé
2 evőkanál étkezési keményítő
12,5 dkg porcukor
2 evőkanál narancslikőrt
1 ág citromfű és porcukor

Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A kalácshoz 12,5g vajat felolvasztunk egy edényben, és félrehúzzuk. Hozzáadunk 7,5 dkg cukrot, egy csipet sót, 1 db narancs és ½ citrom reszelt héját. Visszarakjuk a lángra, és az egészet sima masszává keverjük. 3 evőkanál narancslét hozzáöntünk.
3. 2 egész tojást 5 dkg cukorral gőz fölött, habüstben krémesre felverünk, majd a gőzről levéve tovább verjük, amíg kihűl a krém. Gyorsabban kihűl, ha a gőzről levéve hideg (jeges) víz felett verjük tovább. Ehhez keverjük hozzá ezután a narancsos vajat.
4. 12,5 dkg lisztet és 7 g sütőport összekeverünk, és ezt is a krémbe keverjük.
5. Egy kb. 2 l űrtartalmú formát (lehet kerek is) kivajazunk. A szeletelt mandulát a kivajazott formába szórjuk. Ezután beleöntjük a masszát is, elsimítjuk a tetejét, és a már előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.
6. Közben elkészítjük a ragut. A narancsot kifilézzük. 13 dkg cukrot karamellizálunk, 2 db kardamom magot, 5 db szegfűszeget, 3 db csillagánizst, az egyik narancs és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk. Az egészet jól összekeverjük.
7. 2,5 dl száraz fehérborral és 1,25 dl narancslével felöntjük, és 15 percig főzzük, majd leszűrjük.
8. 2 evőkanál étkezési keményítőt hideg vízzel elkeverünk, és besűrítjük vele a szószt. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancsfilét és kihűtjük.
9. A kész kalácsot kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd kiborítjuk a formából.
10. 1 dl narancslét, 12,5 dkg porcukrot és 2 evőkanál narancslikőrt simára keverjünk, és a forró kalácsra öntjük. Majd ha a kalács már kihűlt, felszeleteljük, és a narancsraguval tálaljuk. 1 ág citromfűvel, porcukorral díszítjük.

 

Vannak helyek, ahol a piskóta tésztáját is mandulalisztből készítik, nem is beszélve a marcipánról és a mandulalikőrről, ami szintén jól felhasználható desszertekhez. Készíthetünk például Zabaglione krémet… Ehhez fél dl mandulalikőrt 1 kanál cukorral és 4 tojás sárgájával gőz fölött habosra verünk. Akár ehhez a kalácshoz is kínálhatjuk. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss