Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keszőcés lepény

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • A tésztára:
  • 2,5-3 dl keszőce vagy híg szilvalekvár
  • 10 dkg darált cukrozott mák

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához valókat a fenti sorrendben kenyérsütőgépbe adagoljuk, és tészta programmal megdagasztjuk (vagy hagyományosan felfuttatjuk az élesztőt és az összes hozzávalóval bedagasztjuk), és 30 percig kelesztjük.

Ezután vajjal vagy zsírral kikent kb. 25x35 cm-es tepsibe terítjük úgy a tésztát, hogy kb. 2 cm-es pereme legyen.

A tésztára terítjük a keszőcét vagy szilvalekvárt, erre szórjuk egyenletesen a cukrozott mákot, és 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. Akkor már jó, ha a tészta pereme szép piros, ropogós.

A keszőce gőzétől a mák átnedvesedik, finom krémes lesz.

Megjegyzés

A Felvidéken a szilvalekvár főzéskor szokták sütni, tartalmasabb levesek mellé. Mi keszőcének hívjuk a majdnem kész szilvalekvárt, amiben még nincs cukor. Ilyenkor a sárgabaracklekvárhoz hasonló állagú. Ha nincs keszőcénk, a szilvalekvárt vízzel lehet hígítani, és felfőzni. - gyurisne

Ezek is érdekelhetnek

Friss