Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kerüld el a bukást! A sikeres életmódváltás titka a Ninja Warrior versenyzőjének szemével

default user icon
MME
Bots Szabolcs hétfőn olyan gyorsan felmászott a Ninja Warrior pokoli tornyába, hogy pislogni sem sok időnk maradt. Az edzőként dolgozó versenyző megszégyenítette a gravitációt.

"Egészségesen étkezem, de nem sportolok!", "Sporotolok, szóval koplaljon az, akinek hat nagyija van!" - ismerős mondatok? Sokan nem találják az összhangot, és megborul az egyensúly a táplálkozás és a sport között. A Ninja Warrior középdöntős edzője szerint az a legfontosabb, hogy a kitűzött célnak megfelelő módszert válasszunk. "Természetesen csak egészséges táplálkozással is elérhetjük kívánt eredményeinket, és csak minőségi, rendszeres sportolással is megvalósíthatjuk fizikai aktivitásbeli céljainkat, minden attól függ, mik ezek a célok. Alapállapotunkat tekintve, fizikai képességeink, és megjelenésünk 90%-ban a testmozgástól, és a táplálkozástól függenek. Ezért érdemes minden esetben bevetni mindkét területet, ha ezekhez kötődő eredményeket szeretnénk elérni." - mondja Szabolcs, aki szerint mindegy, hogy hol tartunk a saját fejlődésünkben, a legfontosabb, hogy edzés közben maximálisan összpontosítsunk az adott feladatra, és mindig hozzuk ki aktuális állapotunkból a 100%-ot.

"Sokan megijednek az életmódváltás kifejezéstől, pedig ez arról szól, hogy napról napra magasabb életszínvonalon élhetünk, és félelmeinket leküzdve, jobbak lehetünk korábbi önmagunknál, minden téren. Találkozom olyanokkal, akik hatalmas kezdeti fellángolás után, viszonylag hamar abba hagyják. Talán alapvetően jellemző a legtöbb emberre, hogy gyorsan, azonnal akarják a dolgokat, és amikor rájönnek, hogy a tartós eredményért, és az olyan eredményért, ami hosszú évekig is kitart, keményen meg kell dolgozni, azt gondolják magukról, hogy nem elég erősek hozzá. Vagy, hogy igazából nincs szükségük rá.

Nem mernek szembenézni önmagukkal, ezért egy (vagy több) kifogással kivonják magukat a dologból. Aztán később valószínűleg újra felmerül az igény.

Persze nem vagyunk könnyű helyzetben egy olyan társadalomban, ahol a legtöbb külső inger azt sugallja nekünk, hogy nem vagyunk elég jók, és ha megvesszük a legújabb csodaszereket, akkor egy csapásra megváltozik az életünk. Hiszek benne, hogy a legfontosabb dolgok fejben dőlnek el, ezért az edzés ott kezdődik, hogy mentálisan motiválható állapotba hozom magam. Ha szeretnénk valamit, el kell köteleződnünk a cél mellett, és megtenni a szükséges lépéseket."

A Ninja Warrior versenyzője gyerekkora óta öszötönösen érzi magában a késztetést a mozgásra.  "Úgy gondolom, hogy a sport az a nyelv, amelyen keresztül leginkább kifejezhetem önmagam. A szüleimnek köszönhetően már kisiskolás korban megismerkedtem a versenysportokkal, és lelkesedésem azóta is tart. Kötelességemnek érzem, hogy eddigi (és ez utáni) tapasztalataimmal segítsem a sportolni vágyókat, lehetőleg edzőtermen belül, és kívül is. Szeretném, ha minél több ember sportolna, ezáltal fizikailag, és szellemileg egészségessebb, boldogabb, produktívabb közösségekben élhetnénk."

Visszatérve a táplálkozásra, sokan nemcsak a motiváció hiánya, vagy a lankadó lelkesedés miatt buknak bele az életmódváltásba, hanem a nem megfelelő, napi tápanyag bevitel miatt is. Szabolcs szerint fontos megértenünk, hogy tökéletes "formula" nem létezik. "Mindannyian mások vagyunk, különféle életfelfogással, célokkal. Én viszonylag komplexen gondolkozom ebben a témában, ezért ha valaki tökéletes étrendet szeretne, keressen fel egy tökéletes dietetikust." 

40 KILÓT FOGYTAM 7 HÓNAP ALATT - ÉLETEM LEGJOBB DÖNTÉSE VOLT >>> 


"Oké, de aki harmadik legjobb időven bevágja magát a Ninja Warrior középdöntőjébe, az tuti nem eszik este hat után!"
- kiáltott fel az egyik kolléganőnk, miután megnézte a legutóbbi adást. Szabolcs azonban, szemrebbenés nélkül elárulta, hogy bizony bármit megeszik hat után, amit megkíván. Természetesen mértékkel. "A Ninja Warriorra egyébként elsősorban funkcionális erőnléti edzésekkel készültem, heti 2-3 alkalommal, amit kiegészítettem speciális "ninja" gyakorlatokkal (pl. salmon ladder). Ezenkívül mentálisan tréningeztem magam a megmérettetésre" - folytatja Szabolcs, aki szerint a felvételen a közönségnek és a versenyzőknek is óriási energiateremtő ereje van. "Éppen ezért a Ninja Warrior nagy részén sorstársakként, egymást segítve vettünk részt, és motiváltuk egymást. Szurkoltunk a másiknak, ráadásul könnyebb is belevetni magunkat az ismeretlenbe, ilyen kíváló harcostársak oldalán. Persze minden résztvevő nyerni akar, itt sem lesz ez másképp...!"

Ninja Warrior minden hétfőn este 19:00-tól a TV2 műsorán!

5 BEVÁLT TIPP FOGYÁSHOZ A NINJA WARRIOR VERSENYZŐJÉTŐL >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss