Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kergesd el a tél végi depressziót!

Az orbáncfű évszázadok óta az emberiség egyik kedvelt gyógynövénye. A középkori angolszász hagyományok szerint elűzte az otthonokra leselkedő ártó szellemeket és boszorkányokat. A régi szigetlakók tudhattak valamit, ugyanis az orbáncfű egyik fő hatóanyaga a depresszió és az ideggyengeség elleni hatékony orvosság.

A csengőfűnek vagy Jézus füvének is nevezett gyógynövény erdők szélén, utak mentén, dombokon és réteken, júliustól szeptember közepéig virágzik. Igen értékes 25-60 cm magas ágas-bogas növény. Virágzata arany­sárga bogernyő. Ha a virágát ujjaid között szétmorzsolod, sötétpirosas levet ereszt. A növény illóolajat, cseranyagot, flavonoidokat és naftodiantronokat tartalmaz.

Az ókori görögök is hittek az orbáncfű mágikus erejében. Az istenalakok fölé orbáncfűcsokrokat akasztottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket.

Természetes antidepresszáns

Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják. A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidéző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli. Kontrollált kísérlet adatait dolgozta fel az a tanulmány, amely megállapította, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gyakorolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek.

A gyógynövény elősegíti a mély és pihentető alvást, ami különösképpen hasznos lehet akkor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kíséri. Az orbáncfű így segíthet a tél végi depresszió elmulasztásában is, amely a hosszan tartó borús és sötét téli idők nyomán jelentkezik. Sokan tartanak a hagyományos antidepresszáns szerek használatától, mivel e gyógyszerek szedését kellemetlen mellékhatások kísérhetik, az orbáncfű alkalmazásával viszont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetők. Arra azonban figyelni kell, hogy az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják az egyéb depresszió elleni szerek hatását. Egyéb gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolja, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek. Az orbáncfű különböző betegségek kezelésében olyan ígéretesnek tűnik, hogy az Egyesült Államokban nemrégiben egy újabb nagyszabású vizsgálatot kezdtek egyéb gyógyhatásainak feltárására.

Hatásos sebgyógyítás

A vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét Krisztus vérével és sebeivel hozta összefüggésbe. Valóban, az orbáncfűnek jól ismert sebgyógyító, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatása is. A természetgyógyászatban az orbáncfüvet reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használták. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén is. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.

Tea: Két teáskanál szárított orbáncfüvet forrázz le, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le! Rendszeres fogyasztása fokozza az epetermelést, és szabályozza a keringést. Depresszió esetén csak 3-4 hét után érezteti hatását.

Figyelem! A világos bőrűek az orbáncfű alkalmazásakor lehetőleg tartózkodjanak az erős napfénytől, mert fényérzékenységet okozhat!

Horváth Réka

Ezek is érdekelhetnek

Friss