Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Képviselőfánk vaníliakrémmel és karamellszósszal

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 20-22 db, nagyjából 6 cm átmérőjű fánkocskához:
  • A tésztához:
  • 7,5 dkg átszitált finomliszt
  • 0,75 dl hideg víz
  • 0,75 dl hideg tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db közepes méretű egész tojás kissé felverve
  • A vaníliakrémhez:
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 csapott evőkanál finom szemű kristálycukor
  • 1 közepes méretű tojás sárgája
  • A karamellszószhoz:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl tejszín (minimum 20%-os zsírtartalmú)
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

    Elkészítés: A tészta összetevőit pontosan kimérem. A lisztet átszitálom, a vajat kis kockákra vagdosom. A tojásokat kézi haberővel kissé felverem, épp csak annyira, mintha rántottát készítenék. Egy kisebb lábosba öntöm a tejet, vizet, hozzáadom a vajdarabkákat. Lassú melegíteni kezdem a tejes keveréket, mikor a vaj elolvadt, felforralom, majd lehúzom a tűzről, azonnal hozzákeverem a lisztet. Fakanállal folyamatosan keverem, először csomós masszává, majd pedig fényes, egységes tésztagombóccá áll össze a tészta. Ez kb. 3-5 perces kevergetéssel érhető el.

    Ekkorra a tészta már lehűlt annyira, hogy nem csapódik ki a tojás, melynek először kb. a negyedét adagolom a lisztes gombóchoz úgy, hogy folyamatos keverés mellett a gombócból ismét masszává alakuljon, felvegye a hozzáadott tojást. Mikor ez megtörtént, további hasonló részletekben adagolom a maradék tojásos keveréket. Ha nagyobb tojásokkal dolgozik valaki, előfordulhat, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre. Ez onnan derül ki, hogy a végeredménynek egy fakanállal keverhető, sima, fényes közepesen lágy tésztává kell összeállnia, melyet ha habzsákba tölt az ember, akkor is könnyen kezelhető, de ha kanállal adagolja az ember, akkor is kissé nyúlós, könnyen formálható állagú.

    Az előre sütőpapírral fedett tepsit alaposan kivajazom, majd egy félgömböt formázó teáskanál segítségével kis, kb. 3 cm halmokat biggyesztek a tésztából egymástól nagyjából 4 cm távolságra szépen sorban.

    A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat), mikor a megfelelő hőfokot elérte, beteszem a nagy gáztepsit. Amíg sülnek, elkészítem előbb a karamellszószt, mert az lassabban hűl, majd a vaníliakrémet.

    A karamellszószhoz a cukrot barnára pirítom, mikor teljesen felolvadt minden kristály, félrehúzom, óvatosan hozzáadagolom a tejszínt, majd a vajat. Nagyon vigyázni kell testi épségünkre, mert a jelentős hőmérsékleti különbség miatt a forró cukor jókora buborékokat vetve akar kijönni a lábosból. A simára kevert karamellt egy porcelántálba öntöm.

    A vaníliakrémhez a cukrot a keményítővel, a vaníliakivonattal és kevés tejjel simára keverem, majd hozzáadom a maradék tejet, felforralom, folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojás sárgáját, majd lehűtöm. A tetejére egy frissen tartó fóliadarabot teszek, hogy elkerüljem a bőrréteg képződését.

    A sütőt nagyjából 20-22 perc elteltével nyitom csak ki, eddigre a fánkok duplájukra nőnek, s ha már világos pirosak, kiveszem a tepsit, s minden fánkocskát oldalba szúrok egy vékony hurkapálcika, vagy bambusz alátétből kiesett bambuszszál segítségével. A tepsit 3-5 percre visszateszem a sütőbe. Mikor elnyerték szép piros színüket, mindjárt rácsra helyezem őket, hogy kihűljenek, mely nagyon hamar bekövetkezik.

    Eddigre minden összetevőm nagyjából megfelelő hőmérsékletet ér el. A karamellszósz kézmeleg, könnyen kezelhető. Minden fánkocska tetejére kenek belőle egy keveset. Ekkor jön a töltési trükk: fogok egy tiszta fecskendőt (közönséges műanyag orvosi fecskendőt), ennek segítségével töltöm meg a meglévő kis lyukon keresztül a fánkokat.

    A kész fánkokat fogyasztásig hűtőszekrényben tárolom. Másnapra tökéletesen összeérnek az ízek.

Megjegyzés

Persze a töltelék lehet tejszínhab, csokoládékrém vagy készen kapható pudingporból főzött puding. Keserű csokoládémázzal éppúgy bevonhatók, mint ahogy akár fehércsokoládé szószban is megmárthatók, de mindez el is hagyható, adott esetben porcukorral is meghinthető.

Sós, sajtos, zöldséges, sonkás, halas töltelék esetén a tésztába is lehet némi sót szórni, egyéb fűszereket keverni.

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Kedves Erra, nehéz látatlanban megmondani, mi lehetett a probléma, ez egy tökéletesen működő recept, mindig így készítem, és a hozzászólásokból látszik, másoknak is tökéletesen sikerült. A gázsütők épp annyira sokfélék, mint az elektromosak, a 180 fokos hőmérséklet a biztos. A tésztát jól ki kell dolgozni, ahogy a receptben is szerepel. Bár tudnék úgy távsegítséget nyújtani, hogy az eredmény is azonnal harapható legyen!
erra76
Kedves Habliliom! Elkészítettem a receptet, ahogyan le van írva, de nekem nem lett jó. Kicsi golyókat tettem a tepsire, kicsik is maradtak, volt amelyiknek nem lett elég üreges a belseje, és kicsit nyersnek is tűnt. A gázsütőn a 180 fok nem a 6-os fokozat, hanem a 3 vagy 4-es. Így nem tudtam, most 180 fokon, vagy 6-os fokozaton kell sütni. Más képviselőfánk recepteknél a tűz felett kell a lisztet belekeverni a folyadékba, és ott keverni, amíg egynemű nem lesz. Lehet ezért nem lett elég magas és üreges. És még a só amit hiányoltam a tésztából. Dehát mindenki máshogy készíti, és máshogy szereti. Ezt is kipróbáltam.
Habliliom
Nagyon örülök :))))
gyorikanita
Nagyon finom lett!!!Minden darab egy nagy falat nyam-nyam. Dupla adagot készítettem a tésztából kb. 2 órája és már csak a mosatlan maradt. Nem is gondoltam, hogy ez ennyire egyszerű. Életem első karamell szósza és tökéletes.Párom imádta!!!Még jó hogy sokkal több lett, mint amennyit a dupla adag tésztához kellett, így tudta bele-,rá- mellé enni. Vaníliakrém gyanánt pudingot készítettem extra vanília aromával és cukor helyett mézzel édesítettem +tejszínhab. Köszönöm!!!
Habliliom
Kedves Andy, bizots vagyok benne, hogy megtalálod :) Amikor pedig időd és kedved egyaránt lesz a sütéshez tökéletes lesz a végeredmény!
AndyXXX
Kedves Habliliom! Köszönöm a segítséget. :) Tehát a vaníliakivonat folyadék formájában létezik. Így hamarabb megtalálom. :) A 7végi sütésem elmaradt, egyéb családi dolgok miatt, és azóta sem volt még úgy időm (tavaszi nagytakarítás, kertrendezés), de április közepén lesz egy családi összröff, legkésőbb akkor megcsinálom, és majd beszámolok. :)
Habliliom
Kedves Andy, vaníliakivonatot nagyobb közértekben, delikátboltokban lehet beszerezni, tkp. vaníliaesszenciáról van szó. Kis üvegben árulják, sokáig elegendő. Természetesen, ha vaníliarúd van kéznél, annak apró magjaival még tökéletesebb a végeredmény. Mivel ezek a fánkok igen kisméretűek, a sütési idő, metódus és hőmérséklet betartásával szépen megnőnek, kívül ropogósak lesznek, nem marad nyers a közepük. Ha valamilyen oknál fogva mégis szeretnéd eltávolítani a belsejüket, semmi akadálya! Ebben az esetben a fánkok felső harmadánál érdemes kalapot vágni rajtuk, de ügyeskedni kell a karamellbevonattal - persze el is maradhat, úgy is nagyon finom. Remélem siker koronázza a képviselőfánkjaidat!
AndyXXX
Elmélázva a recept olvasása közben, eszembe jutott, hogy még kiscsirke koromban, édesanyám próbálkozott képviselőfánkkal. De azt a fánkot ketté kellett vágni, és kiszedni a belsejét. Kérdésem a következő: a te fánkod teljesen üregesre sül, és azért töltöd be a kis lyukon keresztül?
AndyXXX
Hát ennyi sikertörténet után azt hiszem én is megpróbálkozom vele talán a 7végén. Egyedül a vaníliakivonattal vagyok bajban, ilyennel még nem találkoztam. Ez milyen formában és hol lelhető fel?
Habliliom
Kedves Zsuzska, köszönöm szépen - pontosan így van: dupla adagnál érdemesebb gépi segítséget igénybe venni, nagyon nehéz nagy mennyiségű tésztával kézzel dolgozni! Nagyon örülök, hogy nagy sieker kronázta a végeredményt! Ha alkalmasint lesz hozzá kedved, érdemes kipróbálnod a vaníliakrémet - nem fogsz csalódni :)

Hasonló Receptek

Magazin