Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Képviselőfánk III.

MME MME
4 4/5
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
  • 1 dl víz
  • 8 dkg vaj
  • 11 dkg liszt
  • 5 tojás
  • porcukor a szóráshoz
  • A krémhez:
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg étkezési keményítő

Elkészítés

Elkészítés: 1. Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a vajjal. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk. A sütő teszünk egy vízzel teli edényt, és a fánkokat kb. 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)

3. A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni.

4. Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.

5. A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.

6. A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket, és porcukorral megszórva, esetleg csokiszósszal meglocsolva kínáljuk. A krém tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss