Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kényszerevő vagy? Itt a megoldás!

default user icon
MME
Falásrohamok törnek rád, de utána eszedbe sem jut koplalni? Szünet nélkül nassolsz? Evés nélkül nem érzed komfortosan magad? Lehet, hogy utolért korunk egyik táplálkozási zavara.

Mára alapjaiban változott meg az élelemhez való viszonyunk, és egyre többen szenvednek valamilyen étkezési zavarban. A kényszeres evők például mértéktelenül tömik magukba az ételt. Nem csupán sokat esznek a főétkezéskor, hanem két étkezés között is szünet nélkül nassolnak. Nem is érzik szinte az ételek ízét, és úgy vélik, nem ették még tele magukat. Hogy miért?

Tudat alatti folyamatok

Tudat alatt a kényszeres evő belső ürességet, valamilyen meghatározhatatlan szorongást él át, és ezt próbálja oldani az evéssel – vélik a szakemberek. Nem arról van tehát szó, hogy állandó éhség gyötri, már csak azért sem, mert a kényszeres evő a szükséges kalóriamennyiség többszörösét viszi be naponta a szervezetébe. Az érintettek testalkata változó lehet, hiszen van, aki több, és olyan is, aki kevesebb ételt töm magába a falási rohamok alatt, sokan pedig önhánytatással kompenzálják a dolgot. Az azonban mindannyiuknál közös, hogy az evés irányíthatatlanná válik.

A testünkben zajló folyamatokról itt olvaszhatsz bővebben >>>

Ördögi kör

A kényszeres evő csapdában érzi magát, hiszen ez is ugyanolyan függőség, mint például az alkoholizmus. Az illető feszültté válik, ellenállhatatlan vágyat érez az evésre, ám néhány falat után elveszti a kontrollt, és sokkal nagyobb adagot fal be, mint amennyit eredetileg tervezett. Emiatt aztán felébred benne a bűntudat, ami újból szorongáshoz vezet, az e miatti feszültséget pedig ismételten evéssel vezeti le.

Így győzd le a nassolási vágyat! >>> 

Szeretethiány

A tünetek általában serdülőkorban jelentkeznek először: a kényszeres evés ilyenkor gyakran valamilyen más pszichés probléma, például a depresszió társtünete. Sokszor azonban egészen a csecsemőkorig nyúlik vissza a jelenség gyökere. Elképzelhető például, hogy az illető kiskorában nem kapott elég szeretetet, odafigyelést, vagy olyan családból származik, amelyben nem működött megfelelően a kommunikáció, illetve valamelyik szülő alkoholista volt. A pontos okokat azonban csak a konkrét eset ismeretében lehet felfedni.

Így kezeld!

A kényszeres evésnek többféle kezelési módja is létezik. A pszichoterápia mellett igen hatékony például a hipnózis, mert így könnyebb feldolgozni a régi traumákat, illetve újra feltölteni a szeretet- és biztonsághiányt, ami még gyerekkorban alakult ki. A mozgásterápia pedig a testtudat erősítésében segíthet, hogy a kényszeres evő könnyebben fel tudja ismerni a szervezete jelzéseit. És persze sokat tehetsz okos étkezéssel is a jobb közérzetedért, ezért egyél minél több egészséges ételt!

Kik az ún. etetők?

Azokat hívják így, akik azt szeretik, ha a párjuk minél nagyobb darab, és ezért mindenáron azon igyekeznek, hogy egyre inkább felhizlalják. A fetisizmusnak ebben a formájában tehát az etetés egyfajta szexuális előjátékká válik. Az „etetők” többnyire a férfiak közül kerülnek ki, az áldozataik pedig általában olyan, eleve túlsúlyos nők, akik kezdetben örülnek annak, hogy teljes csodálatban részesülnek a zsírpárnáik miatt. Amerikában sajnos egyre elterjedtebb ez a betegség.

Folyton csokit, sütit, édességet ennél? Itt a megoldás! >>>

Ezek is érdekelhetnek