Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Kenyérsütés lépésről lépésre

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Kenyérsütés lépésről lépésre

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Kenyérsütés lépésről lépésre

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Ráadásul tartósítószer-mentes. Elkészítése egyszerű és rendkívül látványos. Próbáld ki te is receptjeinket, és varázsolj ropogós, aranybarna kenyeret az asztalra!

Téved, aki azt hiszi, hogy kenyeret sütni nehéz. Semmivel sem bonyolultabb, sőt, jóval könnyebb, mint a legtöbb sütemény elkészítése. A titok nyitja mindössze annyi, hogy pontosan be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket. Itt nem működik a "megkóstolom, és majd ezt-azt beleteszek még"-elv, mivel kenyerünk állaga múlhat azon, hogy miből mennyit használunk.

A házi kenyeret kedvünk szerint dúsíthatjuk magokkal, fűszerekkel A házi kenyeret kedvünk szerint dúsíthatjuk magokkal, fűszerekkel

Általánosságban elmondható, hogy a fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint "barna" társaik, ám a teljes kiőrlésű lisztből sütött - és a különböző magvakkal ízesített - kenyerek sokkal egészségesebbek, szebbek, finomabbak. Megéri tehát kísérletezni az ízekkel!

A hozzávalók A hozzávalók
1. Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb receptet, és gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Tartsuk szem előtt, hogy a barna lisztből készült kenyér sokkal tömörebb lesz, mintha fehér lisztből készült volna, ezért ne variáljuk a leírtakat. 

 

 

 

Összekeverjük a hozzávalókat Összekeverjük a hozzávalókat
2. Konyhai robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat és alaposan dagasszuk meg a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben nem élesztőporral sütünk, az élesztőt meleg tejjel vagy vízzel keverjük össze, így hamarabb meg fog kelni.

 

 

 

Kézzel is dolgozzuk át a tésztát Kézzel is dolgozzuk át a tésztát
3. 10-15 percen keresztül dolgozzuk át alaposan kézzel is a kenyerünket, mivel a robotgép dagasztó fejei gyakran nem egyenletesen gyúrják át a tésztát. Lisztezett nyújtólapon formáljunk belőle kenyér, kifli vagy cipóformákat. 

 

 

 

A tésztát kicsit kelesztjük A tésztát kicsit kelesztjük
4. Műanyag tálban, konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát legalább egy órán át. Legjobb, ha a radiátoron vagy a sütő közelében helyezzük el, a lényeg az, hogy melegben legyen.

 

 

 

A megkelt, formázott kenyeret megkenjük, tepsire rakjuk A megkelt, formázott kenyeret megkenjük, tepsire rakjuk
5. Vajazzunk ki egy nagy tepsit, és helyezzük bele a megkelt kenyereket. Éles késsel vágjuk be körülbelül fél cm mélyen a tetejüket (ezek majd sülés közben szépen kettényílnak), és felvert tojássárgával kenjük meg.

 

 

 

Megszórjuk mindenféle magokkal - ha szeretjük Megszórjuk mindenféle magokkal - ha szeretjük
6. Ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal vagy korpával a már megkent kenyereket. Szép mintákat készíthetünk, amelyek a tojásnak köszönhetően a tésztán maradnak.

 

 

 

Ropogósra sütjük Ropogósra sütjük
7. Közepes lángon, recepttől függően 45-50 perc alatt süssük készre kenyereinket, és spéktűvel ellenőrizzük, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e. Ha a tészta tetejét kicsit megkapná a meleg, borítsuk be alufóliával. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékban vizet helyezünk.

 


Kenyérsütőgéppel is lehet
Amennyiben rákaptunk a házi készítésű kenyerekre, megkönnyíthetjük az életünket azzal, ha vásárolunk egy kenyérsütőgépet, amely ma már minden nagyobb elektronikai áruházban kapható. Előnye, hogy nem kell a dagasztással, kelesztéssel foglalkoznunk, egyszerűen beletesszük a hozzávalókat, és beállítjuk a gépet a kívánt programra. Süthetünk fehér, barna, magos, fűszeres kenyereket, kedvünk szerint. A gép még arra is "figyelmeztet", hogy mikor kell a magokat beszórnunk, hogy az utolsó fázisban a kenyér tetejére süljenek. Tetszőlegesen programozhatjuk, így akár reggelente mindig forró, ropogós kenyérrel kezdhetjük a napot.
 

Jobb, mint a fehér!

A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdag, így kedvező hatással van az emésztésre és csökkentheti a zsír koleszterinszintjét. Különösen magas a B1-vitamin tartalma, amely a szénhidrátok anyagcseréje, és az idegrendszer működése szempontjából elemi fontosságú. (Hiánya esetén nem - vagy csak nehezen - tudjuk megemészteni a szénhidrátokat.) Magas magnézium-, réz-, mangán-, króm- és szeléntartalma jelentős szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében.

Kenyérreceptek a Mindmegettén! >>>
 

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 5 db
  • 2011. január 18. 16:55
  • 2011. január 13. 18:09
    Én tej, tojás, glutén, szója és almára vagyok rérzékeny, mindenféle segítséget szivesen fogadnák ha valaki tud ilyen süti vagy kenyér receptet kérlek írjatok nekem. Segítségeteket előre is köszönöm!
  • 2010. június 23. 22:47
    Saját receptem! 1 kg fehér liszt,5dkg élesztő,1-2 krumli(megfőzve,villával széttörve),1ek.só,1ek cukor,kb.3-4dl melegvíz.Az élesztőt kevés meleg vízben a cukorral megfuttatom,majd hozzáadom a krumplit,sót,és annyi melegvizet,hogy inkább kemény legyen,mint lágy. Egy órán kelesztem,majd 250 fokon,40 percig,270 fokon 20 percig sütöm.
    Nem tepsibe,hanem lábasba sütöm.Az aljára sütőpapir,oldalát kizsírozom. Szórhatsz bele pár ek.korpát,akkor hosszabb a sütési idő.Ne ijedj meg ha nem sikerül először,próbáld újra!Meglátod rájössz mi volt a hiba. Legjobb ha féladagot sütsz először!Kellemes időtöltést,jó kenyeret!! Ja! azt elfelejtettem,hogy alaposan kézzel dagaszd,legalább 10-15 percig!
  • 2010. január 15. 19:59
    En nem latom a hozzavalokat leirva, csak egy kepet latok! Leirna nekem valaki?
  • 2009. november 10. 12:06
    Ha valaki jár ezen az oldalon legyen szives receptet feltenni ugyanis kezdö vagyok és a gyermekem lisztérzékeny. Köszönöm
Hasznos csomag