Kenyérsütés lépésről lépésre

A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Ráadásul tartósítószer-mentes. Elkészítése egyszerű és rendkívül látványos. Próbáld ki te is receptjeinket, és varázsolj ropogós, aranybarna kenyeret az asztalra!

Téved, aki azt hiszi, hogy kenyeret sütni nehéz. Semmivel sem bonyolultabb, sőt, jóval könnyebb, mint a legtöbb sütemény elkészítése. A titok nyitja mindössze annyi, hogy pontosan be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket. Itt nem működik a "megkóstolom, és majd ezt-azt beleteszek még"-elv, mivel kenyerünk állaga múlhat azon, hogy miből mennyit használunk.

Általánosságban elmondható, hogy a fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint "barna" társaik, ám a teljes kiőrlésű lisztből sütött - és a különböző magvakkal ízesített - kenyerek sokkal egészségesebbek, szebbek, finomabbak. Megéri tehát kísérletezni az ízekkel!

1. Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb receptet, és gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Tartsuk szem előtt, hogy a barna lisztből készült kenyér sokkal tömörebb lesz, mintha fehér lisztből készült volna, ezért ne variáljuk a leírtakat. 

 

 

 

2. Konyhai robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat és alaposan dagasszuk meg a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben nem élesztőporral sütünk, az élesztőt meleg tejjel vagy vízzel keverjük össze, így hamarabb meg fog kelni.

 

 

 

3. 10-15 percen keresztül dolgozzuk át alaposan kézzel is a kenyerünket, mivel a robotgép dagasztó fejei gyakran nem egyenletesen gyúrják át a tésztát. Lisztezett nyújtólapon formáljunk belőle kenyér, kifli vagy cipóformákat. 

 

 

 

4. Műanyag tálban, konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát legalább egy órán át. Legjobb, ha a radiátoron vagy a sütő közelében helyezzük el, a lényeg az, hogy melegben legyen.

 

 

 

5. Vajazzunk ki egy nagy tepsit, és helyezzük bele a megkelt kenyereket. Éles késsel vágjuk be körülbelül fél cm mélyen a tetejüket (ezek majd sülés közben szépen kettényílnak), és felvert tojássárgával kenjük meg.

 

 

 

6. Ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal vagy korpával a már megkent kenyereket. Szép mintákat készíthetünk, amelyek a tojásnak köszönhetően a tésztán maradnak.

 

 

 

7. Közepes lángon, recepttől függően 45-50 perc alatt süssük készre kenyereinket, és spéktűvel ellenőrizzük, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e. Ha a tészta tetejét kicsit megkapná a meleg, borítsuk be alufóliával. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékban vizet helyezünk.

 


 

Jobb, mint a fehér!

A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdag, így kedvező hatással van az emésztésre és csökkentheti a zsír koleszterinszintjét. Különösen magas a B1-vitamin tartalma, amely a szénhidrátok anyagcseréje, és az idegrendszer működése szempontjából elemi fontosságú. (Hiánya esetén nem - vagy csak nehezen - tudjuk megemészteni a szénhidrátokat.) Magas magnézium-, réz-, mangán-, króm- és szeléntartalma jelentős szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében.

Kenyérreceptek a Mindmegettén! >>>
 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

bognÁr lÁszló 5 évvel ezelőtt
pnejusztina 5 évvel ezelőtt
Én tej, tojás, glutén, szója és almára vagyok rérzékeny, mindenféle segítséget szivesen fogadnák ha valaki tud ilyen süti vagy kenyér receptet kérlek írjatok nekem. Segítségeteket előre is köszönöm!
limike 6 évvel ezelőtt
Saját receptem! 1 kg fehér liszt,5dkg élesztő,1-2 krumli(megfőzve,villával széttörve),1ek.só,1ek cukor,kb.3-4dl melegvíz.Az élesztőt kevés meleg vízben a cukorral megfuttatom,majd hozzáadom a krumplit,sót,és annyi melegvizet,hogy inkább kemény legyen,mint lágy. Egy órán kelesztem,majd 250 fokon,40 percig,270 fokon 20 percig sütöm. Nem tepsibe,hanem lábasba sütöm.Az aljára sütőpapir,oldalát kizsírozom. Szórhatsz bele pár ek.korpát,akkor hosszabb a sütési idő.Ne ijedj meg ha nem sikerül először,próbáld újra!Meglátod rájössz mi volt a hiba. Legjobb ha féladagot sütsz először!Kellemes időtöltést,jó kenyeret!! Ja! azt elfelejtettem,hogy alaposan kézzel dagaszd,legalább 10-15 percig!
KarolO 6 évvel ezelőtt
En nem latom a hozzavalokat leirva, csak egy kepet latok! Leirna nekem valaki?
dobidomi 7 évvel ezelőtt
Ha valaki jár ezen az oldalon legyen szives receptet feltenni ugyanis kezdö vagyok és a gyermekem lisztérzékeny. Köszönöm