Kenyérlángos (langalló)

default user icon
8 4.8/5
Kenyérlángos (langalló)

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • kb. 2 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 dkg porcukor
  • A feltéthez:
  • 5 dl tejföl
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 8 fej közepes vöröshagyma
  • kolbász, szalonna, sonka, sajt, egyéb feltét ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: A 2,5 dkg élesztőt beletesszük a 5 dl langyos tejbe, a tetejére rászórunk 2 marék lisztet és az 1 dkg porcukrot, egy kicsit összekeverjük kézzel, és hagyjuk szaporodni (kb. 15 perc). Ez lesz a kovász (bár régen nem ilyet csináltak, de ez is jó lesz bele, gyors kovásznak nevezik). Az 1 kg lisztet beletesszük egy nagy keverőtálba, belekeverjük az 5 dkg sót. Ha feljött a kovász, ráöntjük a lisztre, és elkezdjük összedolgozni. Kézzel kell gyúrni a tésztát, fakanállal semmiképpen se próbálkozzunk! Folyamatosan öntjük hozzá a vizet, ahogy a tészta fokozatosan magába veszi. Nem biztos, hogy kell bele a 2 dl víz, de az is lehet, hogy egy kicsit több kell majd. Olyan állagúnak kell lennie, mint a lángostésztának (félkemény). Ez tulajdonképpen kenyértészta. A keverőtálban lévő tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 2 órán át kelesztjük.

    Ezután lisztezett gyúródeszkára tesszük a tésztát, egy kicsit átgyúrjuk, majd 3 részre szedjük szét, és 1 órán át keresztül kelesztjük.

    Amíg a tészta kel, elkészítjük a feltétet. 4-5 szelet szalonnát serpenyőben kisütünk, majd a szalonnákat kitesszük egy kis tányérra. A kisült szalonna zsírjába beletesszük a felkarikázott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd beletesszük az előzőleg apróra vágott fokhagymát, megsózzuk, aztán tovább pirítjuk, ízlés szerint tehetünk bele 1-2 csipet borsot is. Ha jól összepirult, ráöntjük a tejfölt, és 1-2 percig főzzük. Ezek után már csak annyi a feladatunk, hogy bekapcsoljuk a sütőt 250 fokra.

    Amíg melegszik a sütő, előveszünk egy tepsit, és az egyik különválasztott tésztát a gyúródeszka közepére tesszük, kinyújtjuk a tepsi méretére a tészta kb. 1-1,5 cm vastagra. Rátesszük a tepsire, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük, majd kivesszük, és rákenjük a tejfölös mártást, ízlés szerint kolbászt, sonkát, szalonnát és sajtot teszünk rá. Betesszük a sütőbe, és 250 fokon 35-40 percig sütjük. Így járunk el a másik két rész tésztával is.

    Melegen tálaljuk.

Megjegyzés

Egy kicsit időigényes, de megéri a fáradtságot. Kb. 1500-2000 Ft-ból kijön a 3 tepsi, ebbe benne van a villanysütő áramfogyasztási költsége is. A 3 tepsi kb. 18 személynek elég.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Lukács Katinka 4 évvel ezelőtt
Tegnap elkészítettem és isteni lett.Köszi a receptet :)
Nesztler Antal 6 évvel ezelőtt
A hozzavaloknal 2dl viz,5dl tej,elkeszitesnel 7dl tej es 7dl viz! Melyik a jo arany?
droppa zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
én is elkészítettem és nagyon jó lett!!! az arányok jók, az alja finom ropogós a tészta omlós a feltét isteni. köszönöm a receptet sokszor fogom még készíteni.
Papp-Győri Krisztina 6 évvel ezelőtt
Nagyon jó lett! A mamám csinált ilyet régen, csak feltét nélkül, sósan, fokhagymásan! Már régóta kerestem ezt a receptet! Köszönöm!
Leveli Krisz 7 évvel ezelőtt
Isteni finom. Mindenkeppen ki kell probalni. A sutesi ido 250 fokon, nekem kb. 10 -15 perc volt. Koszonet a receptert!
Mindmegette 7 évvel ezelőtt
Köszönjük a helyesbítést! Javítottuk a hozzávalókat!
Herczeg Zsolt 7 évvel ezelőtt
Igazad van! Elnézés kérek elírtam, 2dl víz és 5 dl tej kell hozzá! A sütési idővel kapcsolatban nem tudok jobbat mondani, nekem 30-35 perc kell 200-250°-on. Herczeg Zsolt
Dula Ajkay Alexandra Ida 7 évvel ezelőtt
Kedves Zsolt! Nem sok egy kicsit, a 7 dl tej mellé a 7 dl víz??? Elírás lehet? Nekem alig kellett bele víz már a tej mellé! A tejfölös feltét szerintem nem igényel sózást, mert a szalonnából kisül annyi ami elég, és egy kicsit soknak találtam bele a fokhagymát is. 35 perc alatt valószínűleg szénné égne 250 fokon, én kb. 15-20 percig sütöttem, és még így is sokkal sötétebb lett, mint a képen látható. Mindezek ellenére, - már tapasztaltabban - biztosan sokszor el fogom készíteni mert nagyon szeretjük, úgyhogy hálás vagyok a receptért!

Hasonló Receptek

Magazin