Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kenyérben sült sonka húsvétra

120 perc
mester
megfizethető
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sonkát előző nap hideg vízben áztatjuk 6-8 órán át. Ezután alaposan megmossuk, bő vízben feltesszük főni, és félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással vajpuhára főzzük 2-3 óra alatt. A főzőlében hagyjuk kihűlni.
  2. Másnap enyhén sós vízben megfőzzük a burgonyát. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Közben a kenyérhez az élesztőt 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük 1 ek sóval, valamint a köménnyel. Hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyát és az olajat, majd kidolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, félkemény tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük 30-40 perc alatt.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és a közepére helyezzük a vízből kiemelt, leszárított sonkát. Ráhajtogatjuk a széleket és aláhajtjuk a végeket, majd a csomagot liszttel megszórt tepsire emeljük, és letakarva kelesztjük további 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. A tepsit a sütő középső részébe csúsztatott sínre tesszük. A tésztát piros-barnára sütjük 45-50 perc alatt, majd kivesszük a sütőből, tetejét átkenjük vízbe mártogatott ecsettel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

AZ 5 LEGJOBB KENYÉRBEN SÜLT SONKA RECEPT HÚSVÉTRA! >>>

ÍGY LESZ OMLÓS A HÚSVÉTI SONKA: TIPPEK A VÁSÁRLÁSHOZ ÉS A FŐZÉSHEZ >>>

SÓS KALÁCS HÚSVÉTRA: TÖKÉLETES PÁRJA A SONKÁNAK ÉS A TOJÁSKRÉMNEK! >>>

 

Megjegyzés

Forrás: Magyar Sonkalovagrend, Bábolna - MME
A kenyérben sült sonkát csak tálalás előtt vágd fel nem túl vékony szeletekre. Paradicsommal, zöldpaprikával, tetszés szerinti (vegyes) salátával, tejszínes tormamártással kínálhatod.

Ezek is érdekelhetnek

Friss