Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így különböztetheted meg a teljes kiőrlésű kenyeret a színezettől!

default user icon
MME
A kenyér ez az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerünk, fontos tehát, hogy mindig minőségi alapanyagokból készüljön!

Napjainkban egyre népszerűbb a teljes kiőrlésű gabonalisztek használata. Fontos tudni, hogy mivel ilyenkor a magbél mellett a csírát és a maghéjat is megőrlik, az így kapott liszt lényegesen gazdagabb élelmi rostokban és vitaminokban.

Egyre több pékáru készül rozs, árpa, korpa, zab, hajdina vagy köles felhasználásával. Ha enyhén savanykás ízük miatt nem kedveled ezeket a termékeket, vásárolj részben teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó készítményeket!

A fehér kenyérhez ugyanis az elkészítése során gyakran adagolnak zsiradékot, emiatt a tápértéke lényegesen alacsonyabb, ugyanakkor több kalóriát tartalmaz.

Érdemes azonban odafigyelned a csomagoláson feltüntetett összetevőkre! Előfordul ugyanis, hogy sötét színe ellenére a barna kenyeret valójában fehér lisztből sütik. Egyszerűen megkülönböztetheted a teljes kiőrlésűt a színezett változattól: az előbbi általában nehezebb, a tésztájában pedig kisebb lyukak vannak. A festett változat ugyanakkor enyhén karamell- vagy kávéillatú, és a lyukak is nagyobbak benne. 

KENYÉR RECEPTEK >>>
Az egészséges csírák, melyekről méltatlanul keveset tudunk

Akár kúraszerűen is fogyaszthatók, hiszen több enzimet, telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint bizonyos zöldségek!

Vöröskáposzta-csíra

Táplálja a bőrt, valamint javítja a látást. Segíti az emésztést, és fekélygyógyító hatású U-vitamin is van benne. Bármelyik ételnek kellemes ízt kölcsönöz, nyugodtan szórj például 1 maréknyit a rántotta tetejére!

Mustárcsíra

Serkentő hatása oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a vérkeringést. Jól alkalmazható a különböző bőrkiütésekre. A máj működését is kedvezően befolyásolja. Intenzív ízének köszönhetően a saláták remek kiegészítője lehet.

Retekcsíra

Magas foszfortartalmáról ismert. Természetes antibiotikum, és tökéletes vízhajtó. Vékonyan kend meg a kenyered vajjal, tegyél rá pár szeletet a kedvenc felvágottadból, aztán az ízét dobd fel egy kevés retekcsírával!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss