Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kelvirág, kelbimbó – az izgalmas ízek kedvelőinek

Tény, hogy vannak olyan zöldségfélék, melyeket szinte mindenki kedvel, és akadnak, melyekről megoszlanak a vélemények. A káposztafélék népes családjának tagjai valószínűleg az utóbbiak közé tartoznak.

Bár megjelenését tekintve a kelvirágként is ismert karfiol jó eséllyel indulhatna a zöldségfélék szépségversenyén, sőt a legifjabb családtag, a „brüsszeli káposzta” vagy közismert nevén: a kelbimbó sem vallana szégyent – mégsem tartoznak a leggyakrabban asztalra kerülő zöldségek közé.

A Kis-Ázsiából származó karfiol a 16. század óta ismert Európában, először – mint oly sok zöldségfélét – Itáliában kezdték termeszteni, de hamarosan a francia veteményesekben is szüretelték, jó ideje pedig már az egész kontinensen megtalálható – sőt Ázsiában (Indiában még édességet is készítenek belőle) és a tengerentúlon is, bár az USA-ban unokatestvére, a brokkoli népszerűségét meg sem közelíti. A vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag zöldségféle (100 gr-ban többek között 46 mg C-vitamin, 300 mg kálium, 44 mg foszfor, 22 mg kalcium és 15 mg magnézium található) igen jól tűri a tárolást, sőt C-vitamintartalmát fagyasztás után is őrzi!

A rántott vagy csőben sült karfiolt nem kevesen kedvelik, sőt köretként vagy épp savanyítva is vannak hívei. A belőle készült levesnek is számos változata ismert – itt pedig már erősen megoszlanak a vélemények. Kinek régi rossz emlékek okán (a főzés közben érezhető erőteljes, nem épp ínycsiklandó illatát felidézve), kinek a kevéssé fantáziadús fűszerezésű menzai levesek ízélményei következtében támad ritkán kedve karfiollevesre.

Habliliom Könnyed Konyhájában ezúttal olyan ínycsiklandó, illatos-fűszeres karfiolleves készült, mellyel érdemes azoknak is próbát tennie, akik már rég letettek arról, hogy levesbe komponálják a kelvirágot!

A leves titka – a jó minőségű hozzávalókon túl – a fűszerezésben rejlik. A hideg téli napokon pedig ki ne vágyna egy zamatos, melegítő krémlevesre?

Selymes karfiolkrémleves – bazsalikommal és parmezánnal

Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej karfiol (kb. 35-40 dkg)
1 db közepes lisztes burgonya (kb. 15 dkg)
1 kisebb fej salottahagyma (vagy ½ fej vöröshagyma)
1 l zöldségalaplé
1 csokor friss bazsalikom (ha csak szárított van otthon: 1 teáskanálnyi szárított)
1 csokor friss petrezselyemzöld
½ citrom frissen préselt leve
1,5 dl tej
2 teáskanál olívaolaj
1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán (vagy bármely kemény sajt)
Ízlés szerint: egy kevés őrölt zsálya, frissen őrölt bors, rozmaring

Elkészítés: A karfiolt alapos mosás után rózsáira bontom. A hagymát felaprítom, a krumplit meghámozom, apró kockákra vágom. Olíva olajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a nagyjából 1 cm-esre aprított burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt. Hozzáadom a szárított fűszereket. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, hogy bő 1 cm-rel ellepje a zöldségeket. Fedő alatt, közepes erősségű tűzön nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben felaprítom a bazsalikomot, petrezselymet. A már szinte kész leveshez adom a tejet, majd lehúzom a tűzhelyről és belepréselem a citrom levét, majd beleteszem az aprított bazsalikomot, petrezselyemzöldet, végül a parmezánt. Botmixerrel pürésítem. Ha túlságosan sűrű lenne, zöldséglevessel javítok az állagán, kóstolás után, ha szükséges továbbfűszerezem. Az aromás fűszerek, a citromlé, valamint a parmezán csodás harmóniát alkotnak a karfiollal. A selymesen lágy, illatos és nagyon zamatos levest frissen tálalom!

A káposztafélék legfiatalabb tagjáról, a bimbós kelről vagy kelbimbóról az első írásos emlék 1587-ből Belgiumból maradt az utókorra – nagy valószínűséggel azonban már századokkal korábban nemesítették a Földközi-tenger vidékén. Sokáig Choux de Bruxelles (brüsszeli káposzta) néven ismerte a gasztronómia irodalma (angolul ma is brussels sproutnak hívják).

Európa-szerte a 19. század elejétől terjedt el, s termesztik nagy mennyiségben főként Hollandiában, Németországban és persze Belgiumban. Nálunk nem jellemző, hogy kelbimbómezőkbe botlana az ember, de a téli paci standokon üdítő látvány a kis bimbók sokasága. Akkor a legízletesebbek, ha kissé már megcsípte őket a dér. Levesként, salátaként, köret formájában vagy sütőben sült egytálétel gyanánt, de rakott kelbimbó alakjában is asztalra kerülhet. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően (100 gr kelbimbóban 387 mg kálium, 112 mg C-vitamin, 31 mg kalcium és 22 mg magnézium mindössze 36 Kcal-val párosul) kifejezetten hasznos a téli napokban. Egyetlen dologra érdemes figyelni: nem szabad túlfőzni, mert minden aromáját és üdeségét elveszíti (a konzerv formájában forgalmazott kelbimbót jobb elfelejteni)!

Sültek mellé is remek köret lehet a méretétől függően félbe vagy negyedekbe vágott, borssal és petrezselyemmel fűszerezett párolt kelbimbó, ami rizzsel is kitűnően párosítható:

Párolt kelbimbó – sok frissen őrölt borssal

Hozzávalók:
25 dkg kelbimbó
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olíva olaj
1 kis csokor nagyon finomra vágott petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, kakukkfű, néhány csepp citromlé

Elkészítés: A kelbimbók külső leveleit, szárvégét eltávolítom, alaposan megmosom, lecsepegtetem. Nagyjából azonos méretűre: félbe vagy negyedekbe vágom. A hagymát szinte milliméteres kis kockákra aprítom.
A hagymát az olajon üvegesre párolom, rádobom a kelbimbófeleket. Magas víztartalma következtében gyorsan levet enged. Sózom, bőségesen borsozom, megszórom őrölt kakukkfűvel. Nagyjából 5 perc párolás után még roppanósan elzárom alatta a lángot – összekeverem a petrezselyemmel, néhány csepp citromlével ízesítem. Rizzsel vagy önállóan köretként kínálom.

Kelbimbóval, kevés cukkinivel és néhány friss gombával különleges előétel is készülhet. A szarvasgomba-olaj és a kerek forma teszi különlegessé ezt a salátát, de dió- vagy tökmagolajjal is nagyon finom!

Gazdag kelbimbósaláta – szarvasgomba-olajos petrezselyempestóval

Hozzávalók 4 személyre:
35-40 dkg kelbimbó
20 dkg friss csiperkegomba
2 kis cukkini
½ zöldcitrom leve
1 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors

A szarvasgomba-olajos petrezselyempestóhoz:
2 csokor aprított petrezselyemzöld
5 dkg blansírozott mandula
2 teáskanál frissen reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
1 kis gerezd fokhagyma
½ zöldcitrom leve (hagyományos ciromlével is finom)
1 evőkanál szarvasgomba-olaj (hidegen préselt dió- vagy tökmagolajjal helyettesíthető)
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors.

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom. A kelbimbót nagyjából ½ cm-es szeletekre vágom, a cukknit és a gombát nagylyukú reszelőn lereszelem.
Serpenyőben kevés olívaolajon párolni kezdem a kelbimbószeleteket, sózom, borsozom, hozzáadom a gombát és a cukkinit. Nagyjából 5 perc alatt elkészül, ½ zöldcitrom levével ízesítem. Amíg hűl, elkészítem a pestót. Egy mély pohárba szórom a nem túlságosan finomra aprított petrezselyemzöldet (néhány szálat félreteszek a tálaláshoz) a többi hozzávalóval együtt. Botmixerrel krémmé keverem. Lehűtöm.
4 kistányért készítek elő. Egy 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval formázom meg a „salátát” úgy, hogy a formát egy kistányér közepére állítom, ebbe szedem a zöldségeket, evőkanál hátával beleigazítom, kissé lenyomkodom, majd óvatosan lehúzom róla a kiszúró formát. Minden adagnál így járok el. Tálalás előtt legalább ½ órára hűtőszekrénybe teszem, a tetejére óvatosan petrezselyempestót kanalazok.

Különleges alkalmakra, igazi ínyenceknek való fogás!

Érdemes izgalmas, új ízekkel színesíteni a téli ebédeket, vacsorákat.

Kelbimbós receptek a Mindmegettén >>>

Karfiolos receptek a Mindmegettén >>> 

 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Habliliom
Kedves Ili, mindenek előtt: semmi okod szabadkozni, másodszor pedig nagyon örülök és köszönöm, hogy megosztottad velünk a kerted és a zöldségeid nem is mindennapjait! Remélem sok finomság terem majd ebben az évben is! :) Kedves Jutka, nagyon szépen köszönöm! Remélem kedvedre való lesz, ha kipróbálod! :) Nagyon szép napot kívánok!
mijutka
Kedves Habliliom! A karfiollevest is szeretjük, de ez a saláta \"levett\" a lábamról! Nagyon finom, muszáj elkészíteni. Köszi az új recepteket, ötleteket! Üdv. Judit.
ili2010
Kedves Habliliom ! Igen, a szőlő sorok közé szoktam ültetni a kelbimbót,ugyanis lugasos a szőlőnk és két sor között bőven van hely.A házunkhoz tartozó telekre nem tudok ültetni mivel azt novemberben úgy szántatjuk föl és akkor még korai leszedni. Kint a hegyen viszont nagyon jó helye van és szép is szokott lenni. Eddig még nem látogattak meg a nyulak, de az idén oda találtak, de azért igy maradt. Itt termelem meg a télire való sárgarépát, petrezselymet is mert nagyon szép és izletes terem, más a talaj,és ha szárazság van akkor jó termés van. A paradicsom az meg különösen szereti ezt a helyet, olyan zamatos paradicsomok teremnek amilyet sehol nem lehet megvenni. Volt olyan év, hogy a novemberi fagyokig tudtam paradicsomot szedni. Sajos a múlt őszön rengeteg volt a csapadék így előbb megbetegedett és tönkrement, mivel nem permeztük. Jaj de már megint csak mesélek, lehet, hogy nem is érdekel ez a sok szöveg. Szia: Ili
Habliliom
Kedves Ili, nagyon örülök, hogy jelezted, Te is a kelbimbó barátainak klubjába tartozol! Valóban sokféle módon felhasználható zöldségféle, ezek szerint a vadnyulak is szívesen csemegézik :) Szőlőtőkék között terem nálad? Legyen nagyon jó heted!
ili2010
Szia Habliliom! Számonra nagyon kedves zöldségféléről írsz, nagyon szeretem a kelbimbót. Soféle formában lehet elkészíteni, levesnek,rakottan, főzeléknek stb., de én nagyon szeretem köretként, párolva. Most is új ismereteket szereztem az irásodból, a \"brüsszeli káposzta\"nevet. Nekem is van ültetve kinnt a hegyen, még decemberben is szedtem róla, leszoktam fagyasztani amit nem tudok egyszerre elhasználni. Sajnos most nagyon megdészmálták a nyulak nem lett annyi mint máskor szokott. A karfiolkrémlevesedet kifogom próbálni. Szép hetet kivánok: Ili

Magazin