Kelt tésztás csavart sós rúd

Hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 1 tk só
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • Lekenéshez:
  • 1 tojássárga
  • 2 ek tej
  • Szóráshoz:
  • Pl. mák, szezámmag, köménymag, tengeri só.....

Elkészítés

    1. A langyos tejhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A tojássárgát keverjük össze az olajjal, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Ezután indítsuk el a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
    2. A megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastag téglalappá. (én 20 cm hosszú, és 70 cm széles lappá nyújtottam ki a tésztát)
    3. Ezután vágjuk fel kb. 3 cm-es csíkokra, majd minden tésztacsíkot hajtsunk félbe, és csavarjunk meg. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól 2-3 centi távolságra helyezzük rá a megcsavart tésztacsíkokat. A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd kenjük le a tésztacsíkokat.
    4. Ezután ízlés szerint szórjuk meg magokkal, vagy nagy szemű tengeri sóval, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig. (én mákkal szórtam meg)
    5. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

Nagyon finom, és letakarva a tésztája 1-2 napig puha marad. Húsvétkor pl. a főtt sonka mellé is kínálhatjuk.

Kard Sándorné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin