Keress receptre vagy hozzávalóra

A 4 legfinomabb kelt tészta, ami nélkül nem múlhat el a húsvét!

A húsvéti asztal szinte megköveteli a maga édes, kelt tésztáját. A legtöbben kalácsot sütnek az ünnepre, de ha van kedvünk, akkor érdemes tovább kalandozni a kelt tészták világában, s más finomságokat is sütni.
3+1 KIPRÓBÁLT TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN A KELT TÉSZTA >>> 
Kalácskoszorú

A kalács elhagyhatatlan része az húsvéti asztalnak. Bár nem mindenki rajong a kissé édes, puhán foszlós kelt tészta és sonka kombinációjáért, de a kalács adott esetben nem feltétlen kell, hogy csak ezt a szerepet töltse be: a szépen megfont kalácsokat akár dekorációnak is felhasználhatjuk. Kalácskoszorút tehetünk asztalközépnek, ültethetünk bele hímes tojást, az ünnepnek megfelelően kedvünk szerint dekorálhatjuk cukorgyöngyökkel, aszalt gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, de egy kis cukormáz is nyugodtan mehet a kalácsfény helyére/tetejére.

ÉLESZTŐ, A KELT TÉSZTA LELKE >>> 
Briós

A briós nagyon klassz választás lehet húsvétkor is. Süthetjük nagy briósformában, kuglófformában, kenyérnek való vekni formában szintén készülhet, de az a legjobb, ha egyszemélyes, kontyos kis briósokat készítünk, amelyeket mindenki a maga kedvére fogyaszthat, hús mellé vagy csak a reggeli/délutáni kávéhoz. A briós általában édesebb , mint a kalács, éppen ezért, ha a sonka mellé készítenénk, akkor feltétlen vegyünk vissza a tésztához adandó cukor mennyiségéből.

A TÖKÉLETES KELT TÉSZTA >>> 
Hot cross bun

Az angolok húsvéti kelt tésztája, a hot cross bun mutatós és finom választás lehet, ha már unjuk a kalácsot. A zsemlék édes, sűrű kelt tésztájában nagyobb mennyiségű aszalt gyümölcsöt szokás elrejteni, de ha valaki nem szereti a mazsolát vagy csak nem vágyik aszalt gyümölcsre a tésztában, akkor nyugodtan készítheti anélkül, vagy akár egy kevés csokicseppel, tört csonthéjasokkal is pótolhatja. A formát és a textúrát megtartva, nyugodtan kikísérletezhetjük ennek az ételnek a sós változatát, amelybe a zöld fűszerek mellett akár apróra vágott sonkát is tehetünk.

CSIGÁK, BUKTÁK, BRIÓSOK ÉS MÁS KELT TÉSZTÁK >>> 
Rongyos kifli

A húsvéti szünet láblógatós reggeleit megédesíthetjük egy tepsi rongyos kiflivel, amit nem csak édesen, lekvárral vagy vajjal kínálhatunk, hanem kicsit sósra hangolva, akár a tavaszi medvehagymás, snidlinges sajtkrémünket vagy a házi körözöttet is kínálhatjuk vele. A rongyos kiflit tölthetjük, ha édesre hangolt tésztával dolgozunk, akkor kerülhet bele csokoládé, sűrűbb (mondjuk tavalyelőtti) lekvár, mogyorókrém vagy darált, cukrozott dió, mandula, mák, esetleg gesztenyepüré is. Ha nem teszünk cukrot a tésztába, akkor a maradék sonkától kezdve szinte bármit belecsomagolhatunk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Magazin