Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelt rétes

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál étolaj
  • 3 evőkanál zsír
  • 4 evőkanál tejföl
  • 7-8 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • A mákos töltelékhez:
  • 30 dkg mák
  • 3-4 reszelt alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A meggyes-darás töltelékhez:
  • 3 dl búzadara
  • 3 dl tejföl
  • 6 evőkanál cukor
  • 20 dkg magozott meggy
  • A túrós tölteléhez:
  • 1 kg túró
  • 1 csomag mazsola
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

Elkészítés: A meglangyosított lisztet egy mély tálba szitáljuk. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a liszthez adjuk. A maradék langyos tejbe beletesszük a cukrot, a sót és 3 evőkanál étolajat. A tojást fölverjük, a langyos tejben elkeverjük, és a liszthez adjuk. Jól összekeverjük és megdagasztjuk. Dagasztás közben hozzáadunk 2 evőkanál tejfölt. A szokásosnál lágyabb, teljesen sima tésztát dagasztunk.

Lisztezett gyúródeszkára öntjük, és három cipót formázunk belőle. Kicsit ellapítjuk, és a tetejüket étolajjal megkenve, meleg helyen, letakarva kb. 40 percig pihentetjük.

Jól meglisztezet, vászon abroszon óvatosan nagyon vékonyra kihúzogatjuk a tésztát. Mikor már elég vékony, a tetejét 3 evőkanál zsírban elkevert 2 evőkanál tejföllel meglocsoljuk.

A mákos töltelékhez a mákot ledaráljuk, a cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, és a reszelt almával egyenletesen a rétesre szórjuk.

A meggyes-darás töltelékhez a darát a tejfölben elkeverjük, a cukorral kikeverjük, és a tésztára kenjük, a meggyet egyenletesen rászórjuk.

A túrós töltelékhez a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az áztatott mazsolát és az áttört túróhoz keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a túróhoz keverjük és egyenletesen a rétesre kenjük.

Az abrosz felemelésével a tésztát mindkét oldalról középig felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, a tetejét étolajjal, kenőtollal megkenjük. Fél órát pihentetjük.

Mikor megkelt, 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiből deszkára kiborítjuk, visszafordítjuk, és ruhával letakarjuk. Amikor félig kihűlt, szeleteljük.

Megjegyzés

Teljes siker! Az egész családnak nagyon ízlik.
- vizsyke

Ezek is érdekelhetnek

Friss