A kelt ostoros kalács elkészítéséhez a lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a kristálycukrot, a langyos tejet, a tojássárgáját, a sót, és végül belemorzsoljuk az élesztőt. Jól bedagasztjuk, és meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez alaposan kikavarjuk a margarint vagy a vajat a cukorral, majd belekeverjük a kakaóport is.
A megkelt kalácstésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és 2 egyforma részre osztjuk. Mindkét darabot 3-3 azonos nagyságú részre vágjuk. Ugyanezt tegyük meg a kakaós krémmel is: osszuk kettőbe, majd ezeket szintén 3-3 azonos mennyiségre.
Az első három tésztát egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós krémmel. Tekerjük fel hosszábban, hasonlóan, mint a bejglit, majd hármasfonással óvatosan fonott kalácsot készítsünk belőlük. Ismételjük meg ezt ugyanígy a tészta és a kakaós krém másik feléből is.
Az elkészült két fonott kalácsot, előzőleg vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt magas falú (lehetőleg 20x30 cm) tepsibe tegyük egymás mellé szorosan, a tetejüket felvert tojással kenjük meg. Az a jó, ha a kalács a tepsi falához ér, mert így csak felfelé növekedhet.
Pihentessük még 10 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süssük szép pirosra.