Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kell a só - csak nem mindegy, hogy mennyi és milyen!

default user icon
MME
A túl sok, de a túl kevés is káros hatással van testünkre. Lássuk, mennyi az ideális mennyiség!

A konyhasó, amellyel nap mint nap ízesítjük az ételeinket, nem más, mint nátrium-klorid, a nátrium pedig létfontosságú a szervezet számára. A sókoncentráció biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek közötti anyagcseréhez szükséges.

Só nélkül egyetlen gondolat megformálására sem lennénk képesek, ugyanis a benne levő kálium és nátrium teszi lehetővé az impulzusok továbbítását. A só a vese munkáját is támogatja, segít abban, hogy a felesleges savak a vizelet révén kiürüljenek. Ellenkező esetben a szervezet túlzottan elsavasodna.


 
A túl sok só már árt

A táplálkozási szakemberek véleménye szerint napi maximum 3-6 g sót szabad elfogyasztanunk. Ha valaki huzamosabb ideig túl sósan étkezik, annak számolnia kell a magas vérnyomás, valamint szív- és keringési betegségek kialakulásának kockázatával. Főleg, mivel az ilyen páciensek által fogyasztott ételek többnyire nemcsak sóban, hanem zsírban is gazdagok, ráadásul ezek az emberek nem is mozognak eleget.

Fontos tudni, hogy nem csak az ételek utólagos sózásával növeljük a napi adagot: az úgynevezett rejtett sókra is érdemes odafigyelni! Már 10 dkg (5 szelet) felvágott, 15 dkg füstölt oldalas, 12 dkg camembert vagy 5 dkg sózott hering is kb. 3 g-nyit tartalmaz belőle. Ezzel szemben fél liter zsírszegény tejben csak 0,6 g, 10 dkg marhasteakben 0,12 g, 10 dkg pisztrángban pedig mindössze 0,1 g só van.

Fontos a testnek

Tartós hiánya hízáshoz vezethet, ugyanakkor, mivel a sejtek nem jutnak elegendő sóhoz, az öregedés folyamata is felgyorsul. Ráadásul az emlékező- és koncentrálóképesség is csökken.

Szabályozd tudatosan a sófogyasztásodat! Az ételek ízesítéséhez használj inkább őrölt borsot, curryt, friss fűszernövényeket, illetve a különféle fűszersókat!

A sima konyhasót, ha lehet, kerüld, mivel konzerváló és más segédanyagokat tartalmaz. Válaszd helyette a jódozott tengeri sót, amely szabályozza a pajzsmirigy működését!

Még több okosságot a sóról itt találsz! >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss