Kelkáposztafőzelék

default user icon
4 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg kelkáposzta
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál köménymag
  • 20 dkg burgonya
  • 4 evőkanál olaj
  • 4 dkg liszt
  • fél kávéskanál pirospaprika

Elkészítés

    Előkészítés: A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.
    Elkészítés: Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. 10 percig fedő nélkül, szelíden forraljuk, hogy rántás ízét elveszítse. Eltávolítjuk a főzelékből a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sülthúst, fasírtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.

Megjegyzés

1 adag: 846 kJ/203 kcal
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kramaszta Klaudia 6 évvel ezelőtt
Sokáig így készítettem én is, aztán visszatértem ahhoz, amit anyumtól tanultam. Kömény mellé még majoránna is kerül. Nekem úgy fincsibb, persze ez ízlés dolga.
Németh Eszter 7 évvel ezelőtt
Egyetértek tényleg ez a legfinomabb változat.
Ilka 7 évvel ezelőtt
Számomra ez a klasszikus recept, nem kell ezt agyon variálni, így a legfinomabb!!!!
Horváth Teréz 7 évvel ezelőtt
imádom... kismamaként heti több lábassal beverek

Hasonló Receptek