Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frankfurti leves és tócsni: így együnk több szuperergészséges kelkáposztát

Ha egy tisztes kelkáposztával akad dolgunk, akkor abból jó eséllyel frankfurti leves vagy épp egy tepsi rakott káposzta születik. Pedig a kelkáposztát számos más módon is felhasználhatjuk.
Süsd meg!

Bizony, a kelkáposzta sütve nagyon finom. Ha nincs kedvünk egy egész tepsit telepakolni mindenfélével, hogy a káposzta ropogós széleihez hozzájussunk, akkor készítsünk belőle görhönyt, lepcsánkát vagy közérthetőbben zöldségfasírtot és kevés olajon pikk-pakk süssük meg. Nem feltétlen kell kizárólag kelkáposztával dolgoznunk, a lepényünkbe kerülhet reszelt krumpli, paszternák, csicsóka vagy épp sütőtök is.

A káposztaleveleket ki is lehet rántani. Sajttal, sonkával töltött leveleket ügyesen bepanírozzuk, majd forró zsiradékban kisütjük. A lepcsánka és a rántott káposzta, vagy épp kelkáposztás töltike mellé is kínálhatunk egy kis finoman fűszerezett tejfölt vagy kefirt. Ha nem bízunk benne, hogy a káposztalevél el fogja bírni a tölteléket és nem dobja le a panírt, akkor az egészet tekerhetjük palacsintába is és a minden jóval megtöltött palacsintát ránthatjuk ki.

A kelkáposztában nem csak csomagolhatunk, hanem töltelékként is használhatjuk. Ahogy a palacsinta esetében, úgy csirkemellet, vékonyra klopfolt sertés- vagy marhahússzeletet is tölthetünk kelkáposztával. A káposzta mellé kerülhet gomba, sonka vagy épp egy szeletnyi sajt.

A töltött leveleket nem feltétlen kell bő zsiradékban kisütni, hanem egy tepsiben szorosan egymás mellé téve a töltelékeket, paradicsomos, tejszínes vagy épp sajtos mártással nyakon öntve is elkészíthetjük. Így biztosan nem jönnek szét és a lakásban sem fog terjengeni az olajszag. 

Levesbe bele!

A frankfurti leves mellett számtalan más lében jó helye van a kelkáposztának. Az ősszel újult erővel terítékre kerülő vasárnapi húslevesnek elengedhetetlen kelléke egy fél fejnyi káposzta, de tartalmas zöldséglevesek, ragulevesek zöldsége is lehet. Itt sem feltétlen kell egyedül uralnia a terepet, bármilyen más, levesben kedvelt zöldséggel társítható.

A kelkáposztával készített leves és főzelék kapcsán azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a káposztát nem kell és nem is szabad agyonfőzni. Akárcsak a kelbimbónál, a kelkáposztánál is van egy lélektani határ, amit ha elér, onnantól kezdve már romlik az íze, s az állaga.

A kelkáposzta akkor jó, ha már elkezdett összeesni, de még van textúrája és a színét sem vesztette el. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mikor érkezik el ez a pont, akkor egy több komponensű étel esetében érdemes külön megfőzni a káposztát és hozzákeverni a már majdnem kész fogáshoz.

Főzelékre fel!

A magyar gasztronómia egyik csodájában, a laktató és egészséges főzelékben is tökéletesen otthonosan mozog a kelkáposzta. Túl sok csavart nem igényel az elkészítése, könnyen megfő, jó partnere a krumpli, a paszternák vagy épp a csicsóka, s kis habarással vagy rántással - egészségtudatos módon önmagával – sűrítve remek főétel válik belőle. A kelkáposzta főzelékhez dukál a szafaládé, egy pár virsli vagy egy tisztességes szelet fasírozott.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss