Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 39
  • Elküldve: 11

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta - külső sötétzöld leveleit eltávolítva, leveleire bontva, a vastag ereket ki- és laskára vágva
  • 50 dkg burgonya - kockázva
  • 1 közepes fej vöröshagyma - finomra aprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma - aprítva
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1-2 teáskanál csemege piros arany
  • kevés őrölt bors
  • kb. 4 evőkanál liszt (attól függ, ki mennyire sűrűn szereti)
  • 4-5 evőkanál Vénusz olaj
  • kevés ételízesítő (füstölt ízű leveskocka is finom bele)
  • főtt-füstölt tarja

Elkészítés:

Alapos mosás után a kelkáposztát felteszem egy 3 l-es fazékban, sózom, megszórom köménnyel, majoránnával, és felengedem kb. 1 liter hideg vízzel. 10 percnyi főzés után adom hozzá a burgonyakockát, mert a zöld káposztaleveleknek több főzési idő kell (így is ress marad).

Közben kis lábosban sötétebb – piros - rántást készítek az olajból a liszttel, belepirítom a vöröshagymát (szerintem finomabb, ha meg is pirul egy kicsit), majd rajta a fokhagymát. Megszórom pirospaprikával, felengedem egyszerre kb. 4 dl hideg vízzel, kikeverem, és a forrásban lévő főzelékhez adom – újraforrásig folyamatosan óvatos mozdulatokkal kevergetem. (Ezzel a módszerrel nem csomós az ételben a rántás. Lényeg, hogy hirtelen és egyszerre több hideg folyadékot kapjon a forró rántás.) Ízesítem szükség szerint sóval, borssal, piros arannyal, kevés ételízesítővel, és kb.10 percig csendesen főzöm.

Feltétnek főtt-füstölt tarjából vágott szeleteket átsütöttem pár csepp forró olajban, de sokféle feltéttel készülhet a főzelék, pörkölthúsfélékkel, sült kolbásszal, fasírttal, sült virslivel, húsos sült szalonnával, egyéni ízlés szerint.

Megjegyzés:

Azért bátorkodtam a rántást egy kicsit jobban körül írni, mert nekem sem ment anno könnyen a rántás-ügy, mire megismertem ezt a módszert. Az is fontos, hogy ne vastag, inkább vékony aljzatú edényben készítsük mindig a rántást! Szerintem a módszer egyszerű és a lényeg, hogy csomómentes lesz az ételünk.

A legtöbb főzelék esetében rántás párti vagyok, ennél a főzeléknél is nagyon fontosnak tartom a pirított liszt és vöröshagyma plusz aromáját.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



gaby53 receptjeiből:
Marhavadas spagettivel
Almaszósz avagy almamártás
Egyszerű grízgaluskaleves
Zellerzöldes burgonyafőzelék
Kókuszkrémes szelet
Sóskamártás pirított burgonyával és tükörtojással
Gombaleves szaggatott galuskával
Zellerzöldes zöldségleves
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 1 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 1. Kabuci
    2014. november 16. (vasárnap) 20:57
    A rántás elkészítésének módozatával kicsit vitatkoznék - persze tudom, kinek mi vált be - én nem engedem fel soha hideg vizzel, hanem amint késznek nyilvánítom, beleöntöm a forró ételbe . 43. éve főzöcskézek, még soha nem lett csomós az étel......persze az anyukámtól lestem el és miért is ne egyszerűsítsük a dolgot, ha lehet......
    Kabuci szerint a recept: Gyenge Közepes Finom Nagyon finom Lakoma
Receptválogatás
Tavaszi finomságok
Amikor a természet újjászületik, mi is vágyunk a friss ízekre. Spárga, zsenge karalábé, újkrumpli, friss saláta és spenót, eper, rebarbara, bodza és akác, mind-mind tányérunkra kívánkoznak!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Stefánia vagdalt fázis fotókkal Stefánia vagdalt fázis fotókkal
Banános mascaponetorta Banános mascaponetorta
Baconben sült csirkemell sajttal-lilahagymával töltve Baconben sült csirkemell sajttal-lilahagymával töltve
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban portói mazsolamártással Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban portói mazsolamártással
Mogyorókrémes mackók Mogyorókrémes mackók
Húsvéti puha nyuszik Húsvéti puha nyuszik
Bounty kockák Bounty kockák
Pezsgőkrémes torta Pezsgőkrémes torta
Kivis sajttorta Kivis sajttorta
Banános-makadámdiós cupcake (muffin) Banános-makadámdiós cupcake (muffin)
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 1 db
  • (sheilabalage)
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124374_alvas110.jpg Nem tudsz aludni? Megmondjuk, mit egyél!

Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztanod, ha egy jót akarsz aludni!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124357_egeszseges110.jpg 6 gyógyító étel

Kiválasztottuk azt a hat élelmiszert, amivel - ha rendszeresen beilleszted azokat a napi menübe - tovább megőrizheted…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124355_tuleves110.jpg Túletted magad? 5 gyors kalóriacsökkentő tipp

Túl sokat ettél a hosszú hétvégén, és most kínszenvedés visszatérni az egészséges táplálkozáshoz? Segítünk!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124335_glutenmentes-110.jpg Gluténmentesen finomat

A gluténmentes táplálkozásnak mostanában nagy divatja lett. A paleolit diéta népszerűségének köszönhetően sokan választották a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124345_tea110.jpg Mindentudó csodaszer: a tea

Sok fajtája létezik, közös vonásuk azonban az, hogy jótékony hatással vannak az egészségünkre. A legtöbbjük ugyanabból a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124343_cukor110.jpg 7 fontos kérdés a cukorról

Nem is gondolnánk, de évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg! És ez a mennyiség egyre nő! Bár a szervezetnek egy bizonyos…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124267_szuperelelmiszerek-110.jpg Tudj meg mindent a szuperélelmiszerekről!

A szuperélelmiszer (angolul: superfood) kifejezéssel alighanem mindenki találkozott már, aki szeretne egészségesen élni. De…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124333_dieta110.jpg Vigyázz, diétacsapda! Így lesz sikeres a fogyás

Hiába fogytunk le, a leadott felesleg szinte rögtön visszakúszott? A legújabb csodakúra tízkilós fogyást ígért, de rólunk csak…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept