Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kelbimbós finomságok

Csak szeretni vagy utálni lehet, középút nincs. Legalábbis ezt mutatja a tapasztalat. Pedig finom, egészséges, kevés kalóriát tartalmaz, és számtalan módon elkészíthető. És ha belegondolunk, hogy egész éven át arra készül a növényke, hogy ezek a parányi káposztafejek kifejlődjenek... még vicces is.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy élénk színű, sárgás vagy barnás foltoktól mentes bimbókat válasszunk. Hűvös, száraz helyen több hétig is eltartható. Elkészítés előtt vágjuk le a torzsát, fejtsük le a külső leveleket, majd áztassuk hideg vízbe. Zubogó vízbe téve 10-15 perc alatt készre főzhetjük. Ha szeretnénk, hogy megtartsa élénk színét, a főzővízbe tegyünk egy csipetnyi szódabikarbónát.
Még jobb, ha gőzön pároljuk, mert akkor nem fő ki belőle a vitamin és az ásványi anyagok. Vajjal, petrezselyemmel vagy szerecsendióval tálaljuk köretként, de elkészíthető más módon is.

És most lássunk néhány igazán különleges kelbimbós receptet!


Báránysült szalonnás kelbimbóval 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg báránycomb (lapocka), 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring
A körethez: 60 dkg kelbimbó, 15 dkg húsos szalonna
Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, kiterítjük. A hagymákat megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, 2 gerezd fokhagymát vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.
Elkészítés: A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. 60-70 perc) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. Megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, forró vízbe tesszük, 10 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk. A megsült hús mellé tálaljuk. 


Sajtos pulykamell paprikás kelbimbóval 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell, 1 tojás, 1/2 dl tej, 2 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg reszelt sajt, 2 dkg liszt, bő olaj a sütéshez
A körethez: 40 dkg kelbimbó, 10 dkg húsos szalonna, 10 dkg piros húsú paprika
Előkészítés: A húst megmossuk, felszeleteljük, sózzuk, és kicsit kiveregetjük, majd félretesszük. A kelbimbót megtisztítjuk és megmossuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A paprikát megtisztítjuk, húsát szintén kis kockákra daraboljuk.
Elkészítés: A kelbimbót forró sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, kivesszük a vízből, lecsepegtetjük. A szalonnát zsírjára pirítjuk, rátesszük a paprikákat, és félig megpuhítjuk. Ekkor rátesszük a kelbimbókat, sózzuk, borsozzuk, és 1-2 percig összepároljuk. A tojást a tejjel, pici sóval felverjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a sajttal. A hússzeleteket kipanírozzuk, azaz lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsás sajtba forgatjuk. A sajtos morzsát jól rányomkodjuk a húsra. A hússzeleteket forró, bő olajban pirosra sütjük, papírszalvétára tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalásnál a hús mellé tesszük a kelbimbót. Köretként adhatunk mellé még párolt rizst is.


Kelbimbós lasagne 

Hozzávalók 6-8 főre: 2 csomag fagyasztott lasagne tészta, 80 dkg darált hús, 2-3 hagyma, egy csomag fagyasztott kelbimbó, kb. 30-40 dkg sajt, 5 db tojás, só, bors, ételízesítő, 2 evőkanál pirospaprika, oregánó
A fehérmártáshoz: 8 dkg vaj, liszt, tej, ételízesítő, szerecsendió, bors
A tetejére: sajtszeletek
Elkészítés:
1.) Elkészítjük a húst: egy nagyobb teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, rátesszük a pirospaprikát, alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a darált húst. A teflont visszatesszük a tűzre és a húst addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Sóval, borssal, ételízesítővel, oregánóval fűszerezzük, és egy kis vizet is hozzáadhatunk, hogy hamarabb megpuhuljon. (A levét közben elpárologtatjuk.)
2.) Fehérmártást készítünk: egy nagyobb darab (kb. 8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen. Annyi tejet öntünk bele, hogy pudingszerű, krémet kapjunk. Elzárjuk alatta a gázt, és ételízesítővel, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
3.) Forró, sós vízben félkeményre főzzük, és lecsepegtetjük a kelbimbót.
4.) Megfőzzük, megpucoljuk, és tojásvágóval felszeleteljük a tojásokat.
5.) Kivajazunk egy jénait, és beleteszünk 4 db lasagne lapot.
6.) Ráterítjük a hús felét, majd ráteszünk 4 lasagne lapot.
7.) Újabb réteg következik: a tésztán eloszlatjuk a kelbimbó felét, meglocsoljuk a fehérmártással, és megszórjuk reszelt sajttal. Végül lasagne lapokat helyezünk a tetejére.
8.) Most a tojásos réteg következik: a felszeletelt tojásokkal megrakjuk a tésztát, meglocsoljuk a fehérmártással, és megszórjuk reszelt sajttal. Lasagne lapokkal borítjuk be.
9.) A tojásos réteg után újra hús, majd az utolsó, kelbimbós réteg következik. A kelbimbók tetejére kerülnek az utolsó lasagne lapok, rá fehérmártás és sajtszeletek. A maradék fehérmártást locsoljuk a tészta oldalaira, sütés közben majd magába szívja a tészta, és nem fog kiszáradni.
10.) Lefedjük a jénait, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra alatt pirosra sütjük a lasagnát. 
 
Fotó: Komáromi Zoltán

Ha kedvet kaptál a káposztabimbócskákhoz, nézd meg receptjeinket! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss