Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Kelbimbó, a minikáposzta

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Kelbimbó, a minikáposzta

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Kelbimbó, a minikáposzta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A téli zöldségkínálat egyik mostohagyereke a kelbimbó. A télen főszezonját élő, a brokkolival és a káposztával másod-unokatestvéri rokonságban álló apró zöldséget általában ritkán tudják jól elkészíteni, így méltatlanul kevés szerephez jut a háztartásokban. Pedig hihetetlenül egészséges és nem utolsó sorban finom.
Egészséges és kalóriaszegény, remek kis zöldség Egészséges és kalóriaszegény, remek kis zöldség
Történelem

A kelbimbóhoz hasonló vadkáposzta már az ókori Rómában is az étkezőasztalokra került. Itáliából a legionáriusok jóvoltából terjedt el, majd a XIII. században már németalföldön, a mai Belgium területén termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli, ekkor terem a legjobban. Végezetül Amerikát is bevette a XIX. században, a Louisianában letelepedett franciáknak köszönhetően.

A kelbimbó megoszt. A kelbimbó az az étel, ami talán a leginkább megosztó egy családon belül. Általában a gyerekeknek gyűlik meg a baja a néha kesernyés, túlfőzés esetén furcsa illatokat árasztó, vizesen lottyadt zöldséggel. De van, ahol a szülőkben is ellenérzést szült egy-egy régebben evett, rosszul elkészített kelbimbó.

Többen nem szeretik, mint a káposztát, pedig miniben ugyanaz Többen nem szeretik, mint a káposztát, pedig miniben ugyanaz
Egyes vélekedések szerint például Angliában a kelbimbó a második legjobban utált zöldség - a padlizsán után. Épp azért, hogy ezen változtassanak, az utóbbi években kevésbé keserű, kevésbé káposztaízű, édeskésebb hajtásokat termesztenek.

Miért jó?

Nagyon magas a C-vitamin tartalma. 10 dkg kelbimbó C-vitamin tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Ezen kívül ez a zöldség még gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban, élelmi rostokban. Továbbá található benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kálcium. Sok benne a szénhidrát és a fehérje.

Ezt a tápanyagtartalmat leginkább úgy őrzi meg, ha pároljuk és nem főzzük. A kelbimbó kifejezetten javasolt a szoptatós anyáknak is, pont a magas rost-, ásványianyag- és vitamintartalma miatt.

Melyik kelbimbót vigyem haza?

A zöld, tömör fejű hajtásokat érdemes megvenni. A hálós kiszerelés helyett inkább magunk válogassuk össze az egyforma fejeket, így a főzéssel sem lesz gond, valamint elkerülhetjük, hogy rossz, már evésre nem igazán alkalmas példányokat is hazavigyünk. Ha sárgás levelek borítják, és erőteljes káposztaszerű szagot áraszt, akkor inkább hagyjuk az árusnál, mert már nem friss.

A kelbimbónak télen van szezonja A kelbimbónak télen van szezonja

Hogyan készítsem el?

Főzés előtt a fedőleveleket érdemes eltávolítani, a szárába pedig késsel egy X-et vésni, hogy könnyebben meg tudjon főni.

Ahogy már szó volt róla, ha szeretnénk megtartani a gazdag tápanyagtartalmát a kelbimbónak, akkor érdemes egy kevés vízben, fedő alatt párolni. Így azon kívül, hogy egészségesebb lesz a vacsoránk, még a lakásban is kevésbé fog terjengeni az átható kelbimbószag.

Egy villával könnyen ellenőrizhetjük, mikor van kész a kelbimbó. Amikor a villa már akadálytalanul siklik a zöldség húsában, akkor kész. A túlfőzés biztos jele az a bizonyos kénes szag, amit az ilyenkor felszabaduló vegyületek okoznak. 5-6 percnél általában nem ajánlott tovább párolni.

Párolva, pirítva, csóben sütve vagy levesnek is nagyon finom Párolva, pirítva, csóben sütve vagy levesnek is nagyon finom

Mire jó a kelbimbó?

Klasszikusan körteként szokták tálalni, de önmagában, illetve egy-két alapanyaggal társítva jó főétel, illetve remek levesbetét. A kelkáposztát nyugodtan helyettesíthetjük vele a húslevesben. De jóformán minden olyan ételt elkészíthetünk vele, ahol a recept eredetileg kelkáposztát irányoz elő.

A szerecsendió, a borsikafű, a frissen őrölt feketebors, a kakukkfű és a mustár jó ízesítői a kelbimbónak.

Kelbimbókrém

Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
2 evőkanál vaj
4 evőkanál főzőtejszín
2 kávéskanál szerecsendió

frissen őrölt bors

Elkészítés: A kelbimbót megpucolom, a szárak végét bevagdosom, majd megpárolom. Ezután lecsöpögtetem, tálba szedem. Hozzáadom a vajat és a tejszínt, és botmixerrel krémesítem. Fűszerezem. Húsokhoz kiváló.

Csőben sült kelbimbó

Hozzávalók:
70 dkg kelbimbó
1 bő marék kenyérmorzsa
5 dkg vaj
2-3 dkg parmezán
3-4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

Elkészítés: A kelbimbót megpucolom, a szárak végét bevagdosom, majd kevés sóval néhány perc alatt megpárolom. A kész, lecsöpögtetett kelbimbót tepsibe teszem, olvasztott vajjal lelocsolom, majd alaposan átkeverem, hogy minden szemre jusson vaj. Egy tálba összeeresztem a zsemlemorzsát, az apróra szelt fokhagymagerezdeket, a reszelt parmezánt. Sózom, borsozom a keveréket, alaposan átforgatom, végezetül a tepsiben pihenő kelbimbókra öntöm. Pár perc alatt megpirítom a sütőben (éljen a grill funkció), és tálalom. Remek köret, de önmagában sem utolsó.

A kelbimbó felét felcserélhetjük párolt sárgarépa karikákra. Úgy se rossz.

Kolbászos kelbimbó

Hozzávalók:
40 dkg kelbimbó
1 tisztes szál kolbász
1 vöröshagyma

frissen őrölt bors

Elkészítés: Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, és néhány perc alatt átpirítom a karikára szelt kolbászt. Végezetül az előre félig megpárolt kelbimbót is hozzáadom, néhány perc alatt összefőzöm, fűszerezem, majd tálalom. Tökéletes vacsora vagy akár egy gyors ebéd.

Kelbimbós receptek a Mindmegettén>>>
 

Tégy egy próbát, megéri! Tégy egy próbát, megéri!

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 5 db
  • 2010. március 11. 23:28
    Szia Mirelle! :o)

    Én imádom a kelbimbót...
    Húslevesben hmmm......
    Nem olyan rég kiéltem a kreativitásomat vele és a következő husis-kelbimbós étel született:

    Kelbimbós-tejszínes csirkemell

    Hozzávalók (4 személyre):
    - fél kiló mirelit vagy ennek megfelelő mennyiségű friss tisztított kelbimbó
    - 1 csirkemell, amelyet elfelezek és a feleket további 2 szeletre vágom
    - 2-3 dl tejszín
    - csípős ajvár (paprika lekvár, pl. a Podravkától)
    - olíva olaj (1-2 ek)
    - só

    A csirkemell szeletekkel szépen kibélelem a már beolajozott jénait és megsózom őket, majd megkenem őket félcenti vastagon ajvárral, és egyenletesen elosztom rajta a kelbimbót, majd felöntöm a tejszínnel.
    200 fokon 45 percig alufóliával lefedve párolom, majd azt levéve egy picit megpirítom a tetejét kb 10-15 perc alatt.

    Magában vagy további zöldség körettel tálalom.
    A kelbimbó olvad a szádban, a husi pedig isteni csípős-tejszínes aromát vesz fel.
    Nyamm, nyamm.....

    P.S: Sajtal, tárkonnyal tovább lehet bolondítani.
  • 2010. február 13. 13:52
    küldjön receptet
  • 2010. február 13. 13:51
    küldj receptet
  • 2010. február 10. 23:16
    Régen én sem voltam oda érte, nem tudtam elképzelni mit lehet vele kezdeni.
    Mostanában csőben sütve, levesként, füstölt sonkával-sajttal sütve is szeretjük.
    Örülök,hogy egészséges is!
  • 2010. február 10. 11:54
    Régen kifejezetten utáltam, ma már egyenesen imádom. Egyszer kell csak igazán ráérezni arra, hogy milyen kellemes érzés, amikor a finoman párolt, édeskés ízű "gombóckák" elolvadnak az ember szájában! Tetszik az ötlet, hogy bacon-be is csavarhatjuk, ki is fogom próbálni hamarosan.
Hasznos csomag