Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kekszes-gesztenyés torta

90 perc
egyszerű
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • Piskótához:
  • 4 ek liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 db tojás (közepes)
  • 4 ek cukor
  • 4 ek víz
  • Krémhez:
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • Töltelékhez:
  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 50 dkg háztartási keksz (nem darált)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 ek baracklekvár
  • 3 dl tej
  • 2 tk rumaroma
  • Tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj
  • 1 marék színes szórócukor

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük180 fokra. Egy kapcsos tortaformát (26 cm) kikenünk kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel. A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk kiolvadni.
  2. A lisztet egy tálban elkeverjük a sütőporral és a kakaóporral. Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral és a vízzel. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd a sütőporos liszttel felváltva a sárgájához keverjük. A sűrű masszát a formába simítjuk. 180 fokon 15 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük. A porcukrot a margarinnal alaposan kikavarjuk. Ha a puding kihűlt, hozzáadjuk a porcukros krémet és jól összeforgatjuk.
  4. A kihűlt piskótalapot kettévágjuk. Az egyik piskótát a megmosott, szárazra törölt kapcsos tortaformába helyezzük (ebbe előzőleg vágunk sütőpapírt, és behelyezzük az aljába). Rákenjük a krém felét.
  5. A töltelékhez a kekszet nagyobb darabokra tördeljük, hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, a gesztenye masszát, a lekvárt, a rumaromát. Jól összedolgozzuk, és krém tetejére simítjuk. Rákenjük a krém másik felét. Ráfektetjük a maradék piskótát. Folpackkal betakarva a hűtőben pihentetjük pár órát (legalább 5-öt).
  6. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és a hűtőből kivett tortáról leemeljük a körben lévő formát (előtte a biztonság kedvéért ajánlott egy vékony pengéjű késsel körbevágni), bevonjuk a tetejét a csokival. Megszórjuk színes szórócukorral. Ha a csoki is megszilárdult, egy éles, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

 

Megjegyzés

Egy picit időigényes torta, de érdemes kipróbálni, mert a végeredmény kárpótol érte. A keksz jól megpuhul és szépen lehet szeletelni. - AranyTepsi

Ezek is érdekelhetnek

Friss