Kefires gyors lángos

default user icon
3 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • kb 1,5 kg liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 kiskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 egész tojás
  • kb. 1 evőkanál só
  • kb. 5-6 dl kefir, de jó helyette az aludttej, a joghurt is, a lényeg, hogy savanyú tejtermék legyen
  • 1 dl olaj

Elkészítés

    Elkészítés: Először az élesztőt futtatjuk fel a langyos tejben, amibe előzőleg beletettük a cukrot. Közben elkészítjük a többi hozzávalót: a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a 2 tojást, az olajat és a felfutott élesztős tejet, majd elkezdjük összegyúrni a fokozatosan hozzáadott kefirrel (én ezt még fakanállal csinálom), majd mikor kellő állagúvá válik a tésztánk, vagyis lágy, kicsit ragadós, akkor kidolgozzuk (nagy segítség a robotgép).

    A receptet azért nevezem gyorsnak, mert kb. 5 percet kelesztem meleg helyen, vagyis annyit, hogy előkészítsem a serpenyőt az olajjal, illetve azt felforrósítsam, és már mehet is a sütés. Egy fa vágódeszkát picit megolajozok, és kézzel kb. öklömnyi nagyságú darabot szaggatok a tésztából, amit az olajos deszkán olajos kézzel simító mozdulatokkal elnyújtok, és már mehet is a forró olajba.

Megjegyzés

Nálunk nagyon kedvelt lángos, könnyed a tésztája, vélhetően a kefirnek köszönhetően. A kefirt azért nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi szükséges belőle, mert a mennyiség függ a kefir és a liszt fajtájától is, ahány fajta liszt és kefir, annyival módosul a mennyiség, ezért csak fokozatosan adjuk hozzá a cuccot.

A maradékot (mert ez tetemes mennyiség) be lehet tenni a hűtőbe, napokig megáll, és csak az éppen szükséges adagot kell kisütni belőle.

Vékony Erika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Prohászka Béláné 2 évvel ezelőtt
Szia! Sokszor elkészítettem, s mindig nagy sikere volt, van. Én a kézfejemet olajozom be, s úgy teszek rá egy halmot, s széthúzom. Gyönyörű nagyok lesznek!!!!! Egy hétig is lehet belőle tépkedni, s frissen sütni, mire megérkezik a gyerek a munkából! NAGY SIKERE VAN, S KÖNNYEBB, MINT A KRUMPLIS LÁNGOS. Kb. 25 éve csak ezt sütöm, egy gulyás, vagy akármilyen leves után, nálunk még vasárnapi csemegének is kiváló. üdv.; Jó sütést-főzést a továbbiakban is. IrcsiKék
Gábor Évi 4 évvel ezelőtt
Kedves Évi48! Az 1dl olaj nem a kisütéshez kell,hanem magába a tésztába. A sütéshez annyi olajat öntesz amekkora a serpenyőd,lábasod vagy amiben sütöd....
Évi48 4 évvel ezelőtt
Az 1 dl olaj nyilván elírás,gondolom,ez nem elég kisütni a másfél kg lisztből készült lángost.

Hasonló Receptek

Magazin