Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kedvenc tejes italaink

Most nem papolunk arról, hogy a tej nagyon egészséges, fontos kalcium-, fehérje- és vitaminforrás… Egyszerűen finom, s a kakaón vagy a tejeskávén kívül még nagyon sokféle egyszerű és különleges ital készíthető belőle, alkohollal és alkohol nélkül, hidegen és melegen egyaránt. A tehéntej helyett kókusz- vagy rizstejet is használhatunk.

Körülbelül feleannyi tejet és tejterméket fogyasztunk, mint a hollandok vagy a dánok. A legnagyobb fogyasztás-visszaesés hazánkban a rendszerváltozás után történt, amit az árak és az életmód gyors változása okozott. Pedig a tej könnyen emészthető formában majdnem mindent tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van. Az alacsony tejtermékfogyasztás miatt Magyarországon a csontritkulás ma már népbetegségnek számít. A gyerekeknek mindenképpen ajánlott reggel, iskolába indulás előtt egy bögre tej vagy kakaó elfogyasztása. Egyre kevesebb fiatal iszik az egészséges fejlődéséhez elegendő tejet, a felnőttek nagy része pedig szinte egyáltalán nem látja a fehér folyadékot az asztalán.

De nézzük csak, mennyiféle ital készíthető tejből! A „sima” tejen kívül a fölözött tej, az aludttej, a joghurt, az író, a savó, a sűrített tej, a tejszín, esetenként a tejföl is alkalmas italok alapanyagául.

 

1. Tejes italok és turmixok

A tejes italok hígabbak a turmixoknál, mivel azt nemcsak gyümölcshús, hanem szörpök hozzáadásával is készíthetjük. A tej körülbelül 5–8 fokos legyen! Elektromos mixerrel, turmixgéppel készítsd (a koktélfeltétet használd, amelyet általában adnak a gépekhez)! A recepteknél az elkészítés azonos: öntsd, keverd, majd turmixold össze a hideg alkotórészeket!

Gyümölcsös tej

Készítheted almából, ananászból, málnából, szamócából, meggyből, ribizliből, narancsból, barackból stb. A recept négy személynek: 1 l tej, pici citromlé, 5 dkg cukor és 15 dkg gyümölcshús (szörppel is csinálhatod). Ha banánból vagy mézzel készíted, nem kell cukor bele. Gyümölcs helyett használhatsz karamellát, malátakivonatot is, paradicsompüré felhasználása esetén cukor helyett egy csipet sót tegyél a tejbe! A variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

Boros tej

2 dl tej, 1 dl fehérbor, 1 db tojás, egy zacskó vaníliás cukor. A vaníliás cukrot keverjük össze a tojással, aztán öntsük a tejbe, keverjük el, és a végén öntsük fel a borral. Bor helyett rummal is finom (1,5 dl tej, 1 db tojás, 1 cl rum, vaníliás cukor).

 

A legtöbb gyümölcsből turmixot is készíthetünk. A recept négy személynek: a gyümölcsből 25-30 dkg-ot veszünk, ehhez a mennyiséghez 5 dkg cukrot és 8 dl tejet adunk. A gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk, majd a cukorral és a tejjel együtt elektromos mixerbe tesszük, és rövid ideig beindítjuk a gépet. A cukor fele lehet vaníliás cukor, pár csöpp citromlé pedig élénkebben kihozza az ízeket. Gyümölcs helyett tehéntúróból is készíthetünk turmixot! Mindig friss, hideg alapanyagokat használj!

 

2. Tejes koktélok

A két-három deciliteres poharakban felszolgálandó, alkoholmentes tejes koktélok frissítő hatásúak, és tápértékük is jelentős. Fontos, hogy maximum 8−10 fokos tejet használjunk! Az italok elkészítéséhez a turmixgép a legjobb. A gyümölcsös tejkoktélok receptje azonos: az elkészítéshez gyümölcsszörp, tejszín, tej, néhány darabka jég kell.

Gyümölcsös tejkoktél

3 cl eper- (narancs, málna, sárgarépa stb.) sűrítmény vagy szörp, 1 cl citromszörp, 1,5 dl tej, 1 kanál aprított jég. Ha paradicsomos italra vágysz, akkor pedig citrom helyett narancsszörpöt adj hozzá! A kókuszhoz citrom helyett csokoládés cukorszörp illik. Ha barackból vagy ribizliből, az előzők mellett egy kis tejszínnel bolondíthatod meg az italod. Jeget mindegyikhez ajánlott tenni. Koktélpohár és gyümölcs illik a tálaláshoz.

Gyümölcsös-tejfölös koktél

5 cl fagyasztott tejszínkrém, 5 cl tejföl (12% zsír), 1 dl tej, 2 cl gyümölcsszörp, 1 cl citromlé. A turmixba mérd bele a hűtött tejet és tejfölt, a gyümölcsszörpöt és a fagyasztott tejszínkrémet, majd az egészet kb. 1 percig turmixold! A pohárba töltött italt gyümölccsel díszítjük.

 

3. Fagylaltos italok (milk shakes)

A recept azonos: 2,5 dl tej, 2-3 dkg gyümölcs (barack, citrom, ananász, meggy stb.), 4 cl ugyanolyan ízesítésű fagylalt, 2 cl ugyanolyan ízesítésű szörp, ízfokozás pár csöpp citromlével. Vaníliafagylalt is használható, akkor a gyümölcs ízét csak a szörp és a gyümölcshús adja, de a vanília íze nagyon illik a shake-hez. A turmixba először a gyümölcsöt vagy szörpöt tedd, azután a fagylaltot és végül a tejet. Addig járjon a gép, amíg sűrű, egységes állományú anyagot kapsz! Nyeles kelyhekben vagy poharakban tálald, tejszínnel díszítsd! Néhány csepp likőrrel bolondítható.

 

4. Joghurtos italok

 

Ayran (török joghurtital)

4 dl joghurt, 2 dl víz, 1 kk só. A joghurtot mixerben alaposan keverd el a vízzel és a sóval, majd behűtve, poharakban tálald! Mentalevéllel díszítheted.

Málnás-joghurtos: 10 dkg friss vagy fagyasztott málna, 1 dl joghurt, 1 tk citromlé, 1 dl ásványvíz. A málnát hagyd felengedni, és a joghurttal és a citromlével együtt turmixold össze. A keveréket magas pohárba töltsd, öntsd rá az ásványvizet, és jól keverd fel. Néhány szem málnát szúrj hurkapálcára, s azt mártsd a joghurtba!

Mentás-joghurtos: 1,5 dl joghurt, 2 ek citromlé, 1 tk méz, néhány mentalevél. A hozzávalókat mixerben pürésítsd, majd jégbe hűtve, poharakban kínáld! Nagyon finom, üdítő hatású.

 

5. Írós italok

Az író a tejszínből köpült vaj készítése során visszamaradó folyadék. Összetétele körülbelül megegyezik a sovány tej összetételével, íze azonban más. Az írós italt különböző gyümölccsel készíthetjük, s a recept hasonló: 2 dl író, 2 cl gyümölcssűrítmény, egy kevés friss gyümölcs. Elkészítéséhez a leginkább almát, ananászt, málnát, narancsot vagy szamócát ajánlunk. Narancs esetében adj hozzá egy kis cukrot!

 

6. Tojásos-tejes báritalok (egg-noggs)

Erősítő és enyhén laktató, skót eredetű italok. Összetételük hasonló a flipekéhez, fő alkatrészük a tej, a nyers tojás és egy kevés likőr vagy párlat. Ezeket az italokat melegen és hidegen is készíthetjük. Az ital felszínét meghintjük reszelt szerecsendióval, kávéval, kakaóval. A hideg egg-noggokhoz szalmaszálat adunk.

Alap egg-nogg

Személyenként egy tojássárgáját keverj habosra 1 evőkanál porcukorral, 2 evőkanál rummal, ugyanannyi konyakkal, majd öntsd föl 1,5 dl jégbehűtött tejjel. Azonnal tálald! Vigyázat: egy adag 330 kalóriát tartalmaz!

Brandy egg-nogg

1 egész tojás, 1 evőkanál cukor, 4 cl borpárlat, 1 dl tej. Az alapanyagokat rázd össze shakerben! Az italt töltsd poharakba, és felszínére szórj egy kevés szerecsendió-reszeléket!

Cherry egg-nogg  

1 egész tojás, 4 cl Cherry brandy, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej. A turmixba az adalékokon kívül apró jégdarabkákat is tegyél, az egészet keverd össze, szűrd le, öntsd fel hideg tejjel, a poharakban szórd meg szerecsendió-reszelékkel!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss