Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kedvenc mézes sütemények

Az ősi édesítőt, a gazdagság és a termékenység jelképének számító mézet sokan napi szinten fogyasztják, ezzel váltva ki a többi édesítésre alkalmas természetes vagy nem természetes szert. Sokan azonban csak a karácsony közeledtével keresik elő a mézes csuprot a kamrában, ugyanis karácsony közeledtével óhatatlanul előtérbe kerülnek a mézzel készített sütemények. Ezek a tartalmasabb, mélyebb ízű kekszek és egyéb desszertek tökéletes hangulatot teremtenek a téli ünnepkörhöz.

A méz feltételezhetően már az ősember idejében megédesíthette eleink napjait, de annyi bizonyos, hogy az Ószövetségben többször is hivatkoznak rá, mint a gazdagság és termékenység jelképére. A méz valóban a gazdagságot jelentette, a feudális korban sok helyütt a parasztok mézben fizettek az uraik számára. A halhatatlanság egyik elixírjeként is számon tartott méz több okból is rendkívül jó édesítője lehet a süteményeinknek, desszertjeinknek.

A mézes desszerteknek sokféle válfaja létezik. Egyrészt különböző pohárdesszertek édesítéséhez és fűszerezéséhez használhatjuk a mézet, készíthetünk vele süteményeket, és sokféle keksznek is alapanyagává válhat. Mézzel a cukor is kiváltható, bár itt az anyaghányadok módosulása miatt nagy gyakorlatra van szükség, ha elsőre ugyanazt az állagot szeretnénk elérni. Legegyszerűbb a kevert tésztás sütemények illetve a pohárkrémek módosítása, elkészítése.

Klasszikus a karácsonyi asztalon a mézes krémes, amelynek rengeteg verziója ismert. A nagyanyáink soklapos mézestől egészen a tejföllel készített, mézzel édesített krémmel töltött változatig. Sok esetben a méz rejtve marad a sütemények nevében, csupán a készítők vannak tisztában azzal, hogy a flódni vagy a bejgli töltelékének édességét a méz adta meg. Mézzel nagyon jó állaga és íze lesz a darált mákból készített töltelékeknek is, de ezen kívül a méz ideális aszalványokhoz is, mint például az aszalt sárgabarack, datolya, füge, de a friss gyümölcsből készült töltelékek is jól édesíthetők mézzel. A méz kellemes partnere a különféle olajos magvaknak, mint például a mandula, a mogyoró, a dió, a gesztenye vagy épp a pekán- vagy paradió. Nem véletlen, hogy az ezer ízben készülő baklava is elképzelhetetlen a citrusos-mézes szirup nélkül.

Ha a magokat mézzel összepirítjuk, finom ropogtatnivalót kapunk eredményül. Az ehhez felhasznált mézet persze kedvünk szerint fűszerezhetjük is. A mézhez jól passzolnak a tipikus édességhez használt fűszerek, mint a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj, a kardamom vagy épp a szerecsendió, de akár kissé sósra, erősebbre is fűszerezhetjük, ami - ha kellő körültekintéssel adagoljuk - a csípősebb ízeket nagyon kellemes eredményre vezet, s a mézes magból máris tökéletes sörkorcsolya válik.

A mézzel készíthető aprósütemények köre is igen széles. A klasszikus mézeskalácstól egészen a puszedliig számtalan aprósüteményben fedezhetjük fel a mézet, illetve mi magunk is kikísérletezhetjük a cukor helyett mézzel édesített sütemények egész hadseregét.

Mézzel készíthetünk törökmézet, amit nem csak a vendégeinknek, barátainknak kínálhatunk, hanem akár afféle gasztroajándék is lehet karácsonyra. A spanyol, francia nugátok mintájára készített magvakkal töltött, tojásfehérjében, mézben gazdag édesség szintén remek ajándék lehet.

A maradékból készített sütemények, csőben sütött édes tészták ízesítésére, édesítésére is jól használható a méz. Ahogy már említettük a méz kellemes édesítője a máknak, így nem véletlen, hogy a mákos gubát is gyakorta édesítik mézzel.

A méz tárolása nem igényel különösebb odafigyelést. Egy jól záródó edényben, hűvös, naptól védett helyen sokáig eláll. A tárolás folyamán a méz zavarossá válhat, ami nem jelent minőségromlást, csupán a mézben található cukor kristályosodik ki. Ennek a méznek a felhasználása is könnyedén megoldható, csupán fel kell melegíteni, s utána már dolgozhatunk is vele.

A méz ízével és állagával is hozzájárul a süteményeink, desszertjeink teljességéhez. A virágmézek között is megtalálhatóak a karakteresebb, fűszeresebb ízű, illetve a lágyabb, harmonikusabb ízű mézek. Épp ezért például a selyemfűméz, a gesztenyeméz vagy épp a fenyőméz felhasználási területe teljesen eltérő lehet. Emellett fontos érv a méz használata mellett, hogy segít a sütemények nedvességének megőrzésében, ezért is állnak el oly sokáig a mézzel elkészített kekszek.

A mézes desszertek, sütemények, kekszek kínálásakor győződjünk meg róla, hogy a vendégeink között nincs-e vegán, ugyanis a legtöbb vegán – mint állati közreműködéssel előállított terméket – ha lehet, kerüli a méz fogyasztását.

Egyszerű mézes kuglóf

Hozzávalók:
18 dkg méz
15 dkg vaj
8 dkg barna cukor
2 tojás
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A mézet egy forralóba merem, majd hozzáadom a vajat és a cukrot, finoman összeolvasztom. Amikor megolvadt, lehúzom a tűzről. A tojásokat felütöm, kissé felverem, majd hozzáadom a sütőporral, fűszerekkel elkevert lisztet és a mézes keveréket is, és egy masszívabb habverő segítségével homogén tésztává keverem. A masszát vajjal kikent, liszttel kiszórt kuglófformába öntöm, majd a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed órát sütöm.

Mézes-mogyoróvajas keksz

Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg darabos mogyoróvaj
1 evőkanál méz
1 tojás
1 teásjkanál sütőpor
10 dkg liszt
5 dkg fehér csokoládé

Elkészítés: A vajakat egy tálba teszem, hozzácsorgatom a mézet és a tojást, és habverővel világos krémmé keverem. A krémhez hozzáadom a sütőporral előre elkevert lisztet, s azt is alaposan beledolgozom. A csokoládét apró kockákra vágom, és a masszához keverem. Ezután a kész tésztából kézzel kisebb gömböket gyúrok, amelyeket egy sütőpapíros tepsire ültetek, és az ujjaimmal picit meglapítom őket. A keksszel teli tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, s addig sütöm, amíg az aljuk finoman meg nem színesedik és a tetejük ki nem reped.

Ezek is érdekelhetnek

Friss