Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kedvcsináló őszi kirándulásokhoz

default user icon
SB
Mielőtt végleg megkopaszodnak a fák, és hóval, faggyal és zúzmarával beköszönt a tél, használjuk ki a szép időt, és törjünk ki a négy fal közül! Bóklászásra csábítunk, úticélokat, éttermeket és ötleteket adunk kirándulós cikkünkben. >>>

Kivel?
Baráti társasággal, összes unokatestvérünkkel, szomszédainkkal, az egész családot felpakolva vagy szervezett túrához kapcsolódva. Mindegy, csak menjünk! Ha szervezői antitálentumok vagyunk, kérjünk meg valakit. Útközben énekeljünk, dudorásszunk, ahol lehet. Leszoktunk a közös éneklésről, pedig csodás dolog! Néhány dal, kedvcsinálónak: Hull a szilva…Esik eső karikára… Megismerni a kanászt…Száz forintnak… A karádi faluvégen…

Mivel?
Mehetünk autóval vagy tömegközlekedéssel, bár a vasút lassan szinte drágább, mint az autó. Sétálni nagyon jó. Márai szerint: „A sétáló útközben, minden pillanatban, megérkezett a séta céljához, mely soha nem egy ház vagy egy fatörzs, vagy szép kilátás, csak éppen ez a levegős és közvetlen érintkezés a világgal. Egy ember, aki lassan elvegyül a tájjal, része lesz egy erdőnek vagy mezőnek, ütemesen átadja magát a természet nagy díszletei között az örök valóságnak, az időtlen világi térnek, minden pillanatban úgy érzi, hazatért séta közben. A séta a teljes magány. Egy szobában könyvek és tárgyak vannak körülötted, melyek életed feladataira és kötelességeire figyelmeztetnek, a munkára vagy a hivatásra. Aki sétál, megszabadult munkájától, egyedül van a világgal, lelkét és testét átadja az ősi elemeknek. gondold meg, hogy a földön jársz és csillagok alatt sétálhatsz. Nagyszerű dolog ez.” (Márai Sándor: Füves könyv)

Hová menjünk?

Igazából mindegy, de ha lehet, ki a zöldbe. A Dél-Dunántúlon számos kisvasút várja az erdőben bóklászni vágyókat, például a Mecseki és a Mesztegnyői Erdei Vasút. Dél-budapestiek, irány az Alcsúti Arborétum, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, vagy mehetünk a Budakeszi Vadasparkba, azt a gyerekek szeretik nagyon.
Ha Debrecen felé vesszük az irányt, álljunk meg megnézni a csodálatos daruvonulást a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Alkonyat táján fantasztikus látványban lesz részünk!
Ha észak-keletre vesszük az irányt, Budapesttől alig 60 perc Hatvan, a Grassalkovich kastélyt épp felújítják, de a Hatvany gyűjteményt megtekinthetjük, és innen már csak kb. 40 kilométer Hollókő.
A Fertő-tó is gyönyörű, Fertőrákoson megnézhetjük az ország egyetlen köztéri pellengérét is.
Az őszi Balaton fantasztikus. Csend van, csodálatos fények és egyre több a minőségi étterem.
Budapesten menjünk a Füvészkertbe, zseniálisak az őszi színek, a Margitsziget is kihagyhatatlan ilyenkor, bár ott többen vannak. Menjünk reggel jó korán, és kezdjünk egy szigetkörrel.
Ja, és Békéscsabán kolbászfesztivál lesz!

Mi legyen a kosarunkban?

Tegyünk be sajtokat és gyümölcsöket, a férfiaknak valamilyen jófajta szalonnát és kenyeret. Szendvicseket is csinálhatunk! Kenőkrémeket és más piknik ételeket gyűjtöttünk össze nektek itt:
Vihetünk magunkkal sós muffint  és édeset is persze:

Tartalmas egytálételeket is ajánlunk, melyeket már előző este elkészíthetünk, és amik hazaérkezéskor majd jól átmelegítenek: Legyen nálunk termoszban forró tea, esetleg forralt bor, és öltözzünk rétegesen!

Hol együnk?
Ha nincs időnk vagy kedvünk csomagolni vagy sütni/főzni étteremben is ehetünk. Etyeken nem hibázhatunk nagyot a Vendégfogadóban, Debrencenben a Pálma éttermet ajánlják sokan. A Fertő-tónál érdemes betérni a híres Ráspiba, van turistamenü is. A Balaton partján, Szemesen, a Kistücsök egész évben nyitva van és nagyon jók a desszertjeik. Hatvanban az Udvarház Éttermet ajánljuk. Budapesten nyílt egy új thai konyha, a Parázs presszó, és sokan ajánlják a Bábelt és az Olimpiát is. A szerkesztőség szívesen veszi beszámolóitokat!

 

Jó barangolást!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss