Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kecskeméti sárgabarackos kölestorta (országtorta)

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A köles alapfőzethez:
  • 29 dkg hántolt köles
  • 1,1 l tej
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 5 g só
  • 26 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 citromból nyert reszelt citromhéj
  • A kölespiskótához:
  • 3 db tojás
  • 3 dkg őrölt mandula
  • 7 dkg őrölt lenmag
  • 6 dkg tehéntúró
  • A krémhez:
  • 7 db sárgabarack (vagy ennek megfelelő mennyiségű befőtt)
  • 5 evőkanál sárgabarackdzsem
  • 1,5 dl habtejszín
  • 20 g zselatin
  • 0,5 dl víz
  • A díszítéshez:
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével (kb. 15 perc). Amint puhára főtt, levesszük a platniról, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)

A lefőtt alapból kimérünk 500 g-ot, és alufóliával letakarva félretesszük, lehűtjük a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.

Ehhez (960 g) hozzáadjuk a túrót, a mandulát és a lenmagot, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan összekeverjük, szilikonos sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.

A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackot, a lekvárt, majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zselatint fél dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk.

Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, fóliával kibéleljük, és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük, és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.

Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a fóliát lehúzzuk róla. Ízlés szerint díszíthetjük. Szeletekre vágva, sárgabaracklekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

A díszítéshez megolvasztottam 5 dkg étcsokoládét, majd egy olyan nylonzacskóba töltöttem, aminek egyik sarkát kivágtam (mintha mézeskaláccsal írókáznánk). Mivel 25. szülinapra készült a torta, egy cikornyás 25-öst rajzoltam rá.

További receptek és fotók a Mandula konyhai kalandjai blogban! >>> - mandulakonyha

Ezek is érdekelhetnek

Friss