Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávés-sós karamellás kupolák

120 perc
mester
költséges
5 adag
Hozzávalók
  • A kávés piskótához:
  • 7,5 dkg liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 0, 25 dl kávélikőr
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 0,2 dl feketekávé
  • 0,3 dl olaj
  • 2 db tojás
  • 7,5 dkg cukor
  • A kávéhabhoz:
  • 7,5 dkg tejszín
  • 0,75 dl tej
  • 0,7 g instant kávépor (arabica)
  • 5,5 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 lap zselatin
  • 2 dl habbá vert tejszín
  • A sós karamellszószhoz:
  • 15 dkg cukor
  • 0,65 dl víz
  • 1 dkg vaj
  • 2,4 dl tejszín
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk tengeri só
  • A kávétrüffelhez:
  • 1,5 dkg cukor
  • 0,15 dl feketekávé
  • 0,15 dl kávélikőr
  • ,2 dkg kakaópor
  • 1 dkg tejcsokoládé
  • A glazúrhoz:
  • 1 adag eszpresszó (50 ml)
  • 1 dl víz
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 1,5 ek cukor

Elkészítés

  1. A piskótához átszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd vízgőz felett összemelegítjük a kávélikőrt az étcsokoládéval, a kávéval és az olajjal. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját beleütjük a keverékbe, majd a lisztes elegyhez vegyítjük. A fehérjéket a cukorral lágy habbá verjük, a massza alá forgatjuk, végül 18 cm-es formában sütjük 180 °C-on, 10–15 percig.
  2. Miután elkészült a kávélikőrös piskóta, kiszaggatunk belőle 5 db 6 cm-es és 5 db 3 cm-es kört. Közben a sós karamellhez karamellizáljuk a cukrot a vízzel, hozzáöntjük a tejszínt, belekeverjük a vaníliát és a sót, majd belecsipkedjük a vajat, és félretesszük hűlni. A kávétrüffelhez összemelegítjük a hozzávalókat, és ezt is félretesszük.
  3. Vízbe áztatjuk a zselatint. Vízgőz fölött felmelegítjük a tejet a tejszínnel, a cukorral és a kávéporral. Hozzákeverjük a tojássárgáját, és 4-5 perc alatt besűrűsítjük. Feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint, hagyjuk kihűlni, végüllazítjuk a krémet a felvert tejszínhabbal.
  4. Félig megtöltünk vele 5 db kupola alakú formát, a közepükberejtünk 1-1 tk-nyi sós karamellt, befedjük a kávéhabbal, majd a kisebb piskótakorongokkal. Megkenjük vastagon a kávétrüffellel, és mindet lezárjuk 1-1 nagyobb piskótával. 4 órára hűtőbe tesszük, majdkifordítjuk a formából.
  5. Elkeverjük a glazúr hozzávalóit, közepes lángon forraljuk 1 percig, végül leöntjük vele a kupolákat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss