A kávés creme brulée elkészítéséhez még előző nap a sütőt előmelegítjük 140 fokra. (A légkeverést ne kapcsoljuk be!)
A szemes kávét durvára daráljuk, a hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk.
A tejszínt és a tejet felfőzzük a vaníliarúddal és a kikapart velővel, valamint egy csipet fahéjjal és a darált kávéval együtt, majd levesszük a tűzről, és félretesszük 30 percre.
Közben a tojássárgájákat kikeverjük a 7,5 dkg cukorral.
A kávés tejszínt sűrű szitán átszűrjük, hozzákeverjük a kissé lehűlt presszókávét, és 6 db tűzálló csészébe vagy 10 cm-es felfújtformába töltjük.
A formákat mély tepsibe állítjuk, az előmelegített sütő középső részébe toljuk, és a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák magasságának 2/3-áig érjen.
A krémet kb. 80 percig gőzölve sütjük, végül a sütőből kivéve kihűtjük, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a kávés creme brulée fogyasztás előtt minden adagot egyenletesen megszórunk a barna cukorral, és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a megszilárdult hideg krémre. Azonnal tálaljuk.