Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávédesszertek

default user icon
MME
Fura dolog történt kis csapatunkkal. Az éppen elkészült, új bemutatótermünkben Francesco Sanapot, az olasz bariszta-bajnokot fogadhattuk.

Izgultunk, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni az együtt töltött időt, és minél többet tudjunk tanulni tőle. Ő olyan derűvel, nyugalommal kezdett el dolgozni, hogy ez a vidámság volt az, ami a sok kávés trükk mellett a leginkább megfogott minket. Aki látta a bemutatókat, szinte elsők között említette, mennyire látszott rajta, hogy élvezi a munkáját.

Bemutatkozása után dicsérte hazánkat, megérkezése óta látott jó néhány helyet, ahol szakértelemmel készítik a kávét. Elsőként az olasz eszpresszóról beszélt és arról, hogy ez minden kávés italnak az alapja. Bemutatta a helytelen őrlési finomságból adódó hibákat is; kóstoltuk ezeket a „hibás” kávékat. Aztán jött a kapucsínó. Tényleg varázsolt. A tejhab krémes, fényes állaga igazán nagyszerű volt. Volt, akinek segített elkészíteni egy tökéletes kapucsínót. Utána minden italt más rajzocskával adott ki kóstolásra.

A történethez tartozik, hogy még a bemutató előtti napon a bemutatótermünk nem volt teljesen kész; a kávéfőző rakoncátlankodott, túl nagy nyomás volt a kazánjában; hűtőnk még nem lévén szoba hőmérsékletű tejből dolgozott: e hibák miatt nem lehetett volna tisztességes kapucsínót készíteni. Hát ezt megcáfolta Francesco!

Sokat beszélt a kávéfőző tisztántartásáról, amivel – szerinte - az olaszok sem állnak minden tekintetben jól. Az át nem mosott kávéfőzőfej és a nap végén olajosan hagyott karok, szűrők nem tesznek jót a kávé ízének.

Azután készített 3 kávédesszertet – ő így nevezte az italokat. Többször kihangsúlyozta: kóstolgassunk! Próbáljunk ki akár elsőre nem összeillőnek tűnő ízeket is a kávéval! Ő így hozta létre italait, sajtból, sajtkrémből és egy különleges üdítőből.

Az első italt a sajttorta ihlette. Elővette a turmixgépet: belerakott két rész sajtkrémet, egy rész tejszínt, és lágyította egy kis tejjel. Ezt összeturmixolta. Egy mozsárban összetört kakaóbabot és csokis kekszet. A pohár száját tejszínbe, majd ebbe a kekszes morzsába mártotta. A tejszínes sajtkrém keveréket a pohárba töltötte, és ráfőzött egy presszókávét.

A második italhoz egy olyan üdítőt használt, melyben bazsalikommagok voltak. 20 ml cukros üdítőre ráfőzött egy ristrettót.

A harmadik ital neve Caffemisu, ami a tiramisura utal. A mascarponekrémet fenyőmaggal turmixolta össze, és az egészet egy kis friss citromlével bolondította meg. Pohárba töltötte, és ráfőzött egy ristrettót.

Mindegyik nagyszerű volt.

Ezek is érdekelhetnek