Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávé vagy tea: melyik a jobb?

default user icon
MME
Mivel mértékkel fogyasztva mindkét ital jótékony hatású, a kérdés csupán az: milyen elvárásaid vannak választottaddal szemben.
Egy csésze jó fekete

Fő hatóanyaga, a koffein révén fokozza az éberséget, a koncentrációt, és csökkenti a fáradtságérzetet. Az arra érzékenyek azonban az esti órákban már ne igyanak kávét, mert esetükben már kis mennyiség is álmatlanságot okozhat!

Mivel a koffein fokozza a vérbőséget, rögtön a fejfájás jelentkezésekor igyál meg egy csésze kávét, amit ízesíts 1 tk frissen facsart citromlével. Hidd el, a fájdalom hamarosan elmúlik!

Bizonyos kutatások arra jutottak, hogy a koffeinnek szerepe lehet az Alzheimer-kór megelőzésében, továbbá gátolja a cukorbetegség és a köszvény kialakulását.

Ha csak 2-3 csésze kávét fogyasztasz el naponta, akkor inkább az ital pozitív hatásai érvényesülnek. Különösen, ha nem a szomjad oltod vele, és közben odafigyelsz a folyadékpótlásra is.

Kinek nem ajánlott?

A koffein érösszehúzó hatású, vagyis gátolja az emésztést, és növeli a vérnyomást. Hatásának enyhülésekor gyorsan süllyed a vérnyomás. Ez az ingadozás nem tesz jót a szív- és érrendszernek. Lehetőleg kerüljék a kávéfogyasztát a refluxos és a fekélybetegek is.

Kávés receptek >>>
Tea, a tökéletes

A teacserje tartalmaz teint, teobromint és koffeint is – utóbbi kettő miatt hasonló a hatása a kávééhoz. Mégis másképp hat a tea koffeinje: a teafű ugyanis kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávébab, és a hatóanyag a csersavhoz kötődik, így a teában lévő koffeint az emberi szervezet nem tudja teljes mértékben felvenni. Az ital élénkítő hatása emiatt később és enyhébb formában jelentkezik – ám tovább is tart!

A fekete teában rejlő hatóanyagok gátolják a daganatos megbetegedések kialakulását, továbbá pozitívan hatnak a vérkeringésre. A zöld tea igen gazdag antioxidánsokban, különösen polifenol-szerkezetű flavonoid vegyületekben, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák (főleg a vastag- és a végbélrák) kockázatát. A kínaiak régóta használják a zöld teát a vércukorszint szabályozására, a daganatos betegségek megelőzésére és a testsúly szabályozására. A fogaknak is jót tesz, mert fluoridtartalma segít a zománc épségének megőrzésében.


Mértékkel!

Nem mindegy, hogy a teafű mennyi ideig ázik a vízben. Rövid idő alatt kevesebb mennyiségű csersav oldódik ki, így a koffein jobban érvényesülhet. Hosszabb áztatásnál az egyre több felszabaduló cserzőanyag révén „enyhül” a tea, és kevésbé pörgeti fel a fogyasztóját. Teázáskor is érdemes tehát mértékletesnek lenni, és egyik fajtából sem fogyasztani többet napi 2–3 csészénél.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss