Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 ok a fekete mellett: ezért érdemes mindennap kávét inni

A zamatos feketét hosszú ideig csak a negatív tulajdonságai miatt emlegették. Mindez már a múlté! A kutatók sorra fedezik fel a benne lévő, 1000-nél több összetevő újabb és újabb pozitív hatásait. Továbbra is érvényes azonban, hogy csak mértékkel élvezzük, naponta 4 csészényi a maximum!
A jókedvért

Egy jó erős fekete elűzi a depressziós hangulatot. A napfényhez hasonlóan ugyanis a kávé is megemeli a szervezetben a szerotonin nevű hormon szintjét, ezáltal pedig javítja a közérzetünket. A fekete ital rendszeres fogyasztása esetén esélye sincs az adenozinnak, azaz a rosszkedvért felelős testazonos anyagnak.

Csökkenti a fejfájást

A koffein vérbőséget okoz. Ha megfájdul a fejed, igyál meg 1 csészényi, 1 teáskanál frissen facsart citromlével ízesített kávét.

Kávés receptek >>>
Viszlát, izomláz!

Egy kemény edzés után 2 csésze kávé, és máris 48%-kal csökkenthető az izomláz! A Georgiai Egyetem (USA) kutatói azt is megállapították, hogy főleg a nőknél működik ez az egyszerű módszer.

Erősíti az idegeket

A kávé remek forrása a B-vitaminok közé tartozó niacinnak, amire azért van szüksége a szervezetnek, mert a segítségével képes energiát nyerni. A niacinhiány mind külsőleg, mind belsőleg megmutatkozik: a bőr szürkés és száraz lesz, mi pedig a szokásosnál ingerültebbé és feszültebbé válunk.

Véd a cukorbajtól

Kutatások alapján feltételezik, hogy a kávéfogyasztókat feleannyira veszélyezteti a 2-es típusú diabétesz kialakulása, mint azokat, akik kerülik az élénkítő italt. Ez valószínűleg a fekete két hatóanyagának, a koffeinnek és a teofillinnek köszönhető: mindkettő serkenti a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeinek működését.

Varázslatos kávékoktélok >>>
Az epekő ellensége

A koffein fokozza az epehólyag összehúzódását, az intenzívebb epemozgás pedig megakadályozza a kőképződést.

Rák ellen

A kávéban sok antioxidáns hatású vegyület található, ilyenek például a polifenolok. Ezek semlegesítik az agresszív oxigénmolekulákat (szabad gyökök), így óvják a sejteket a rákot okozó anyagoktól.

Ezek is érdekelhetnek

Friss