Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávé epersziruppal és tejhabbal

Az olaszok nagy része reggel, délben, este a náluk megszokott 3-4 kávés italból választ. Nézzük meg, mit lehet kezdeni akkor, ha van egy kis időnk kísérletezni.

Arról már szó volt, hogy az olaszok a tejet azért habosítják, gőzölik, hogy krémes, homogén tejhab kerüljön a kávé tetejére - és nem utolsó sorban többnek lássék, mint amennyi a tényleges űrtartalom. A kávé és a tej íze kitűnően illik egymáshoz. Ha betérünk egy magyar, belvárosi kávézóba, gyakran látjuk, hogy a szürcsölgetett italok háromnegyede tej.

De ne gondoljuk, hogy a tejhab és a kávé nem bír el egyéb kiegészítőket! Néztünk már csokis változatokat, sőt narancssziruppal is próbálkoztunk.

Eheti italunkat az eper ihlette. Szirupok minőségét próbáltuk összehasonlítani; így találtunk rá egy Bologna közeli cég eperszirupjára. A sűrű, gyümölcsdarabokat is tartalmazó szirup kerüljön a kis pohárka aljára. 5-10 ml elegendő a kívánt ízek eléréséhez. Erre önthetjük a szokásos (már leírt módon) elkészített tejhabot. Annyi helyet hagyjunk a pohárban, hogy a kávé is beleférjen.

Minden ilyen italt ajánlott pohárban elkészíteni, mert a rétegek jól elkülöníthetőek, és így látványos italt nyerhetünk. A kávét lassan öntsük a pohárba, esetleg használjunk egy kis kanalat, melyre rácsorgathatjuk a kávét a kiöntőből. Ha tehetjük, melegítsük fel a kiöntőt, melybe a kávét főzzük, hogy a kávé minél forróbb legyen.

Én egy frissen sült almás táskával fogyasztottam, és bár számomra a csupasz eszpresszó a kávés italok királya, azért ezt is érdemes volt kipróbálni. Ne feledjük, hogy mindig érdemes jó minőségű alapanyagokat vegyíteni, így már az is élmény, ha az ízek nem keverednek, hanem elkülönülve találkozunk velük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss