Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kávé az ételbe? Nem ördögtől való ötlet!

A kávéra általában italként gondolunk, vagy maximum desszertek, sütemények ízesítő anyagaként. Pedig a kávé nagyon jól illik a sós ételek egy részéhez is - van, amit egyenesen szentségtörés kávé nélkül elkészíteni.

Ilyen étel például a chilis bab, aminek a kávé adja meg azt az igazi, autentikus ízvilágot, amitől igazán finom lesz. A másik ételcsoport, amivel nagyon jól harmonizál a kávé, a sült vörös húsok. Grill vagy barbecue esetén a húsokat kávés rubbal bedörzsölve csodás ízekhez juthatunk. De a BBQ szószban is ott a helye, gazdagabbá, aromásabbá teszi egy kis minőségi kávé hozzáadása. Most pedig lássuk a recepteket!

Chili con carne

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 dl étolaj
4 gerezd fokhagyma (több is lehet)
50 - 60 dkg darált marhahús
1 tk római kömény
1 rúd fahéj
3 - 4 szem szegfűbors (darálva is hozzáadhatjuk)
1 tk koriander
feketebors, só
2 tk füstölt őrölt pirospaprika
ízlés szerint szárított chili vagy chipolte
0,5 l Coronita (vagy más, jó minőségű világos sör)
4 közepes paradicsom (vagy egy paradicsomkonzerv)
2 - 3 dl marhaalaplé vagy húsleves
1 konzerv vörös- vagy feketebab (a levével együtt)
1 tk barna cukor
0,6 dl kávé (erős főzet)
1,5 dkg étcsokoládé (45-59%-os)

Elkészítés:

A zsiradékon megdinszteljük, megpirítjuk a vöröshagymát, amikor már majdnem kész, levesszük takarékra a lángot, és hozzáadjuk a fokhagymát. Maximum fél perc kevergetés után húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a fűszerek felét a só kivételével, beleértve a szárított chilit vagy a chipotle-t is, és a cukrot. Pár másodperc pirítás után, amikor kiengedték az aromájukat, de még nem égtek oda, tegyük vissza az edényt a tűzre, és tegyük bele a darlát húst. Alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Ha a hús kifehéredett, pirítsuk tovább, hogy egy kis színt kapjon, majd tegyük bele a csokit és öntsük rá a kávét (ha nagyon száraz a hús, korábban is ráönthetjük, hogy ne égjen oda). Vegyük feljebb a lángot, és pároljuk tovább, majd pár perc múlva tegyük bele a paradicsomot. Keverjük tovább, és legalább 10 percig főzzük, majd tegyük hozzá a sört és a kávét, valamint az alaplé egyharmadát.

Tegyünk az edény alá egy vastag fémalátétet, és takarékon legalább másfél órát rotygotassuk. Ha túl sűrű, pótoljuk a folyadékot az alaplével (ha elfogy, vízzel vagy további sörrel is lehet). Ha van időnk, főzhetjük akár 3-4 órán át is, akárcsak a pörkölt, ez is meghálálja a hosszú, kis lángon történő főzési időt. A főzés befejezése előtt jó egy órával tegyük hozzá a babot, és 45-60 perccel a vége előtt tegyük bele a fűszerek másik felét is. A kávé, a chipotle és a csokoládé semmihez sem fogható ízélménnyel ajándékoz majd meg bennünket, ez teszi igazán autentikussá ezt a chili con carnét.

Kávés pulled pork hamburger 

Hozzávalók:

1 csont nélküli sertéstarja (nagyjából 1,5 kg)
1/3 csésze őrölt kávébab
2 dl víz vagy alaplé
1-1,5 csésze erős főzött kávé
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 evőkanál repceolaj
2 szárzeller, apróra vágva
1 nagy sárgarépa, apróra vágva
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 csésze csirkehús
2 evőkanál darált zöldpetrezselyem
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál egész bors, zúzott
1 nagyobb darab fahéj
1 babérlevél
10 hamburgerzsemle vagy buci
10 szelet cheddar sajt (másfajta is lehet)

Elkészítés:

A húst vágjuk három egyforma darabra, és dörzsöljük be az őrölt kávéból, valamint sóból és borsból álló száraz páccal (rubbal). Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon süssük a húsok mindkét oldalát, míg szép barna színű nem lesz.

Ezután a húsokat helyezzük át egy kuktába. Adjuk hozzá a zellert, sárgarépát, hagymát, csirkehúst, főzött kávét, petrezselymet, koriandermagot, köményt, borsot, fahéjat és babérlevelet. Ezekkel, valamint 0,5-1 dl alaplével együtt főzzük lassú tűzön, alacsony hőmérsékleten fedő alatt legalább 6 órán át. A legjobb, ha 8 vagy akár 10 órát főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgó folyadékot, de mindig csak apránként.

Amikor a hús elég puha, hagyjuk kihűlni, és szaggassuk szét szálaira. A húsból kisült pecseléből keverhetünk bele, ez az állagának és az ízének is jót tesz. A bucikat vágjuk félbe, és mindegyikben tegyünk kb. fél csészényi húst, majd reszeljünk rá sajtot. Ízlés szerint tehetünk még friss zöldségeket, például paradicsomot, zöld salátát is a zsömlébe, illetve coleslaw-val, pirított hagymával is megspékelhetjük. A hússal együtt fövő-sülő zöldségeket szintén feltálalhatjuk, ebből is lehet fogyasztani a hamburger mellé. Illetve egy kis sült krumplival hozzá úgyszintén nem lehet mellélőni.

Prémium saláta kávés öntettel

Hozzávalók:

Az öntethez:
1 ek balzsamecet
3 csésze espresso
3 ek almalé
1 tk dijoni mustár
1 ek melasz (puha barnacukorral vagy mézzel helyettesíthető)
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
4 ek extra szűz olívaolaj
1 tk oregano

A salátához:
kb. 60 g római saláta
kb. 60 g lollo saláta
20 g póréhagyma
2-3 szelet kenyér
1-2 gerezd fokhagyma
50 g vékonyra szeletelt bacon

ízlés szerint friss bazsalikom
pár csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A kenyeret pirítsuk meg, fokhagymázzuk be, majd vágjuk kockákra. A salátákat mossuk meg, majd tékedjük vagy vágjuk ízlés szerinti nagyságú darabokra, a hagymát vágjuk vékony karikákra. A bacont vágjuk nagyobb darabokra. A felaprított salátaleveleket, a hagymát és a bazsalikomot keverjük össze az öntettel, majd tálaljuk a tányérok közepére. A salátahalmokra szórjunk kenyérkockákat és baconszeleteket, Végül az egészet locsoljuk meg pár csepp citromlével.

Ha nem csak ennéd vagy innád, de profi szinten készítenéd is a kávét...

...akkor érdemes a szakma legjobbjaitól tanulni - hiszen a kávékészítés valóságos művészet.  Érdemes egy jó nevű intézményt keresni, ahol sok éves szakmai múlttal rendelkező szakemberek oktatják a kávékészítés mesterfogásait. Ahol megismerheted a kávétípusokat, készíthetsz espressót, cappuccinót, lattét - és az összes többi kávéfajtát.

A Bestmixer iskola barista tanfolyama pontosan ezt nyújtja. Válaszd az ország egyik legmenőbb iskoláját és sajátítsd el a barista szakma fortélyait. Imádni fogod!

Ezek is érdekelhetnek