Keress receptre vagy hozzávalóra

Fenséges marharagu tésztapaplan alatt (Katalin hercegnő és Vilmos herceg esküvői menüjéből)

5/5

Hozzávalók

  • 50 dkg marhalábszár
  • 1 db velőscsont
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek liszt
  • 7 dkg gersli (árpagyöngy)
  • 1 ek paradicsompüré
  • 3 dl barnasör
  • 1 l marhahúsleves
  • 1 ek mustár
  • 5 dkg cheddar sajt
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dkg vaj
  • bors
  • 1 ág rozmaring
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1. A vajat az olívaolajjal felolvasztjuk, pár percig pirítjuk benne a fűszereket.
    2. Meghámozzuk, felaprítjuk a hagymát, hozzáadjuk. Nagyon apróra kockázzuk a húst, majd az üveges hagymára dobjuk, sózzuk, borsozzuk, 10 percig időnként megkeverve pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, majd a paradicsompürét is hozzátesszük.
    3. Ráöntjük a sört és a levest, felforrás után 1 órát, lassú tűzön pároljuk. Ekkor hozzáöntjük a gerslit, főzzük további egy órát, és, ha elpárologna a nedvesség, pótoljuk, némi vizet vagy levest hozzáöntve. A végén mustárral és Worchestershire szósszal ízesítjük, belereszeljük a sajtot. Megvárjuk, míg elolvad, majd lehúzzuk a tűzhelyről.
    4. Míg a ragu készül, a lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, egy nagy csipet sót és kevés vizet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
    5. Amikor kész a ragu, kivesszük belőle a velőscsontot (akkor jó, ha a velő kiolvad belőle, ha nem akarna, időközben segítsünk neki), a babérlevelet, és ha megtaláljuk, a többi fűszer szárát is. Egy akkora tűzálló- vagy cseréptálba öntjük, amibe pont belefér.
    6. A tésztát, lisztezett deszkán, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a húsos tál, és a szélét megkenjük tojással. Óvatosan, egy sodrófa segítségével ráhelyezzük a tál tetejére, úgy, hogy az oldalain lelógjon. A forma szélére nyomkodjuk a tésztát - a maradék tésztából díszt is tehetünk a tetejére - majd megkenjük a felvert tojással. 200 fokos sütőbe toljuk amíg megsül a tészta. Párolt zöldséggel, salátával fogyasztjuk.

Megjegyzés

Omlós marhahús, tele ízzel!

bluesun
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin