Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kártevők a konyhában?

A konyha életünket nagyon meg tudja keseríteni, ha valamilyen apró, de annál agresszívebb kártevővel kell felvennünk a harcot. A konyhai kártevők sorába tartozik a moly, a muslinca, a zsizsik és a hangya, a nagyobb példányokról – egér, csótány – nem is beszélve.

A kártevők lakásba történő megjelenése sok esetben kivédhetetlen, hiszen a boltból hozzuk haza a különféle élelmiszerekkel együtt. Az ételmoly leggyakrabban a liszttel, a rizzsel vagy a gabonapelyhekkel érkezik a konyhába, de nagyon kedveli még az olajos magvakat, a szárított növényeket és a száraz tésztát is.

Ha a moly megjelenik a konyhában, akkor érdemes a fent felsorolt élelmiszereket alaposan átforgatni, mert a bolygatást nagyon nem kedvelik a molyok, sőt – pazarlás ide vagy oda – bizonyos fertőzött alapanyagokat kidobni. Lehet, hogy veszteségnek számít, de ha ezzel megakadályozzuk a moly elterjedését, akkor bizony igencsak megérte.

Megoldást jelenthet az is, ha a fertőzött élelmiszert nejlon zacskóba zárjuk és így a fagyasztóba tesszük legalább egy napra. Az így ártalmatlanná tett molypetéket pedig alapos szitálással likvidálhatjuk a lisztből, rizsből.

A molyok ellen kapható úgynevezett molycsapda is. Ezt is felhasználhatjuk, de ez önmagában nem elegendő, de jó, ha az átforgatás, szanálás mellett a már kikelt, repülő példányokat ezzel a csapdával próbáljuk legyőzni.

A másik igen gyakori konyhai kártevő a zsizsik. A zsizsik a mollyal ellentétben nem fertőzi meg a lisztet és a rizst, viszont szívesen időzik a különféle szárított hüvelyesek társaságában, bár rokona, a zsuzsok a korábban említett élelmiszereket is szívesen megtámadja. A zsizsiktől és a zsuzsoktól a legegyszerűbb módon úgy szabadulhatunk meg, ha a megvásárolt hüvelyesek mellé egy-két babérlevelet tűzünk, de levendulaolajjal is hathatósan kiűzhetjük a lakásból. A zsizsik is általában a boltban vásárolt élelmiszerrel együtt kerül az otthonunkba, kamránkba.

A kártevők elterjedésének megakadályozása érdekében célszerű az élelmiszereket külön erre a célra kialakított, jól zárható edényekben tárolni, mert a papír és a fólia sajnos nem jelent nekik akadályt. A külön tárolással megakadályozhatjuk, hogy a fertőzés átterjedjen egyik élelmiszerről a másikra. Ez mind a zsizsikes, mind a molylárvával fertőzött élelmiszerekre vonatkozik.

Javasolt betartani, hogy a konyhában soha ne maradjon elől étel, a padló ne legyen morzsás, a gyümölcsök, zöldségek között ne legyenek nem egészséges, rothadásnak induló példányok. Sajnos sok esetben az egybe csomagolt gyümölcsöknél, zöldségeknél elkerülhetetlen, hogy ilyen példányok is hazajöjjenek velünk.

Épp ezért a zacskózva, összecsomagolva vásárolt ilyen típusú élelmiszereket otthon rögtön nyissuk ki, forgassuk át. Egyrészt könnyebb megtalálni a hibásakat, másrészt így elejét vehetjük, hogy az esetleges műanyag csomagolásban bepálljanak, megrohadjanak és magunkhoz vonzzák például a gyümölcslegyeket, muslincákat. A muslincák számára is létezik úgynevezett muslinca csapda, de ha minden olyan élelmiszert eltüntetünk a pultról, ami vonzhatja őket, akkor egy idő után megszűnik a muslinca-invázió.

A hangyák megjelenése esetén még jobban ügylejünk a tisztaságra. Minden morzsát takarítsunk el, erre nagyon jók az egyre nagyobb teljesítményre képes morzsaporszívók, amelyek – főleg a kisgyerekes családoknál – tökéletesen és gyorsan meg tudják oldani a morzsaproblémát. A hangyák csak akkor jelentenek veszélyt, ha nem egy-egy eltévedt példánnyal találkozunk, hanem vonuló, szervezett csapatokkal. Ilyenkor a vonulás útjába kell elhelyeznünk hangyaűző anyagokat, illetve azokra a pontokra, ahol feltehetőleg bejutottak a lakásba. Bio hangyacsapda lehet a sütőporral elkevert porcukor, illetve hangyariasztásra jó a citrom-, a levendula- vagy narancsolaj, a szegfűszeg és a fahéj is. Ezeket az olajokat kell elcseppenteni a bejárati pontoknál, illetve ilyen olajokkal elkevert vízzel érdemes felmosni a hangyák útvonalán.

A konyhai kártevőkkel való harc a megelőzéssel indul. Nagyon fontos a konyhában és a kamrában is a tisztaság, fontos, hogy szelektíven tároljuk a molyosodásra, zsizsikesedésre hajlamos alapanyagokat, valamint hogy rendszeresen takarítsunk a konyhaszekrényekben és a kamra polcain.

Ezek is érdekelhetnek

Friss