Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karfiolsaláta

MME MME
2/5
60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg karfiol (80 dkg tisztítva)
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 szem koriandermag
  • 20 szem bors
  • 2-3 ágacska friss vagy 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 6-8 szál snidling
  • 5 dkg dió
  • 2 dl félszáraz fehérbor
  • 1 babérlevél
  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 4 evőkanál főzőlé
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 kávéskanál mustár
  • 8 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Előkészítés: A karfiol zöldjét lehántjuk, torzsájáról levágva kisebb rózsákra bontjuk, megmossuk, és lecsepegtetjük. A lilahagymákat meghámozzuk, és szirmaikkal párhuzamosan vékony gerezdekre vágjuk, majd meglocsoljuk az átszűrt citromlé felével. A fokhagymát meghámozzuk. A koriander- és borsszemeket vastagabb nejlontasakba szórjuk, húsverővel kissé „megkalapáljuk”-ellapítjuk, és a fokhagymával, valamint a kakukkfűvel együtt teatojásba zárjuk. A snidlinget leöblítjük és felaprózzuk, a diót durvára vágjuk.
Elkészítés: Felteszünk forrni 1 liter vizet a maradék citromlével, a fehérborral, 1 kávéskanál sóval és a teatojással. Beletesszük a karfiolt és a babérlevelet, és majdnem puhára, de még \"ropogósra\" főzzük (kb. 10 perc). Szűrőtálba szedjük, alaposan lecsepegtetjük, levéből 4 evőkanálnyit félreteszünk az öntethez. A lilahagymát leszűrjük, levét félretesszük. Az öntethez simára keverjük a borecetet a hagyma páclevével, a félretett főzőlével, a porcukorral, a mustárral, ízlés szerint frissen őrölt borssal, végül cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és ha egyáltalán szükséges, csak a végén sózzuk. Lazán összekeverjük a karfiolt a lilahagymával, nagyobb, lapos tálra halmozzuk, majd bevonjuk az öntettel, végül megszórjuk a snidlinggel és a dióval. Langyosan vagy hidegen, de nem behűtve fogyasztjuk. Fehér húsú, főtt vagy sült hideg szárnyasok, halak mellé kínálhatjuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 361 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss