Először a grízgaluskát készítjük el. Ehhez tányérba ütjük a tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és a szódabikarbónát. Jól összekeverjük, fél órán át állni hagyjuk.
Közben a karfiolleves elkészítéséhez a karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk. A sárgarépát és fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
A megtisztított vöröshagymát felaprítjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük.
Ha felforrt, 2 perc után egy kiskanál élével a karfiollevesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 10 percig fedő alatt főzzük. Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest sóval, borssal ízesítjük.
A habaráshoz a lisztet simára keverjük a tejszínnel és a tejföllel, felöntjük 2 dl forró levessel, csomómentesre keverjük, majd a leveshez öntjük, és további 5 percig főzzük együtt. Az elkészült grízgaluskás karfiollevest apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.