Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás szelet grillázzsal

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 5 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kb. 1 dl tej
  • A karamellás krémhez:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Valamint:
  • 15 dkg grillázs

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint, és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást, és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk 4 egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki tepsi méretűre. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így amíg az egyik tészta sül, ki tudom nyújtani a következő lapot.) Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük. A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki.

A krémhez a kristálycukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre egy serpenyőben, vigyázzunk, nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz! Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet, ekkor a cukor hirtelen megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen, közben többször keverjük át.

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, míg jó habos krémet kapunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).

Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel. A legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Mivel krémes sütemény, tartsuk hűtőben vagy hideg helyen tálalásig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss