Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karamellás lávasüti

default user icon

Hozzávalók

  • A karamellhez (1 bögre 2,5 dl):
  • 2/3 bögre 1,5%-os tej
  • 1/3 bögre habtejszín
  • 1/2 bögre sózatlan vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1/2 bögre barnacukor
  • 1 tk só
  • 1 tk vaníliakivonat
  • A süteményekhez:
  • 10 ek vaj
  • 3/4 bögre barnacukor
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 1/2 bögre liszt
  • 1 1/2 tk sütőpor
  • 1 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk só
  • fahéjas cukor

Elkészítés

    1. A karamell elkészítéséhez egy kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk. Egy közepes lábasban közepesen magas lángon felmelegítjük a tejet, a tejszínt és a vajat, amíg a vaj elolvad. Hozzáadjuk a kristály- és barnacukrot, jól összekeverjük, majd forrásig melegítjük. Amikor bugyogni kezd, levesszük a lángot és állandó keverés mellett addig melegítjük, míg a keverék hőmérséklete, a cukrászhőmérőn, eléri a 120 fokot.
    2. Az edényt levesszük a tűzről, és belekeverjük a sót és a vaníliát. A karamellt az előkészített sütőformába öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni (12 órát). Ha nem kívánunk házi karamellt készíteni, vehetünk bolti tejkaramellát helyette.
    3. A kihűlt karamellt kivesszük az sütőedényből, körülbelül 2 centis négyzetekre vágjuk. Ehhez a recepthez 12 négyzetre lesz szükség. ( A felesleget légmentesen záródó tárolóedényben tarthatjuk el.)
    4. A vajat és a barnacukrot simára krémesítjük -  használhatunk kézi vagy eltromos habverőt, vagy egy keverőlapáttal szerelt álló konyhai robotgépet. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A keverékre szitáljuk a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót és belekeverjük. Addig keverjük, míg a liszt már nem látható – a tészta nem fog teljesen összeállni, de nyomásra nem esik szét.
    5. A tésztát egy fagyiskanállal adagoljuk. Minden tészta darabot kézzel kilapítunk (nem fog tapadni) és egy karamell darabot nyomunk a közepébe, és a tésztával teljesen körbe borítjuk.A tésztát tenyerünk között labdává formáljuk és mindegyiket megforgatjuk a fahéjas cukorban. A sütiket a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 5 centiméterre, és 190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, míg a szélei épphogy megbarnulnak (ha tovább sütjük, a karamell kifolyhat a közepéből.
    6. A sütiket 10 percig a tepsiben hűlni hagyjuk. A süteményeket fogyaszthatjuk most, vagy lehűthetjük és felhasználáskor 160 fokon újramelegítjük, esetleg,  miután összeállítjuk, hűtőbe tehetjük, és később is kisüthetjük.

      ELLENÁLLHATATLAN KARAMELLÁS DESSZERTEK >>> 

    Fehér csokis lávasüti >>> 

    SÓS TEJKARAMELLA HÁZILAG - VIDEÓ! >>> 

Megjegyzés

A „Sütés Anna Olsonnal” c. sorozatból 3 évad már látható volt itthon több csatornán is (van, ahol „Süti 1x1” címmel), most a Food Network csatornán jön a legújabb, a 4. évad! Falatnyi teasütemények, olasz szirupos édességek, selymes bonbonok, sós sütemények a világ számos országából (görög szpanakopita, argentin húsos empanada, horvát sajtos burek), citromtorták, kuglófok, és olyan egészséges finomságok, mint a csokoládés-avokádós hab és az izlandi skyr sajttorta is szerepel a terítéken.
A „Sütés Anna Olsonnal” új évada május 7-étől hétköznapokon, 17:00-tól dupla epizódokkal látható a Food Networkön.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin